Ana SayfaToplumsal CinsiyetSistematik şiddet: Sığınma evinden baskıyla çıkarılan kadının şüpheli ölümü

Sistematik şiddet: Sığınma evinden baskıyla çıkarılan kadının şüpheli ölümü

HABER MERKEZİ – Evli olduğu korucu erkek S.Ç tarafından şiddete maruz bırakıldığı için sığınma evine yerleşen ancak ailesi ve erkeğin zoruyla eve geri dönen Reyhan A. şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Reyhan A.’nın karakola verdiği ifadede, “Başıma bir şey gelirse S.Ç., S.Ç.’nin ailesi, annem ve erkek kardeşlerim sorumludur” dediği aktarıldı.

Reyhan A. isimli kadın, Batman’ın Sason ilçesi Hêşter köyünde koruculuk yapan S.Ç. ile 6 ay önce dini nikahla evlendirildi. Reyhan, S.Ç.’nin madde bağımlısı olduğunu öğrenince ayrılmak istedi.

S.Ç. tarafından sistematik şiddete maruz bırakılan Reyhan, İstanbul’daki bir sığınma evine yerleşti.

15 gün önce kaldığı sığınma evinden ailesinin baskısı sonucu ayrılan Reyhan A., ailesiyle yaşamaya başladı. Bu süreçte evli olduğu erkeğe dönmesi yönünde baskı gören kadın, 11 Ağustos gecesi ailesinin evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Aile, Reyhan’ın intihar ettiğini iddia etti ancak akrabaları kadının ölümünü şüpheli bularak, hem evli olduğu S.Ç. hem de ailesi tarafından sistematik şiddete maruz bırakıldığını açıkladı.

Mezopotamya Ajansı’ndan Diren Yurtsever’e konuşan kadının akrabası B.Y., şunları aktardı:

6 ay önce düğünleri oldu. Batman’da düğün alışverişine çıktıkları sırada Reyhan A. ve S.Ç. tartışmaya başlamış. S.Ç.’nin madde kullandığını öğrenen Reyhan A. tartışmadan sonra yüzüğü çıkarıyor. Daha sonra aileler araya girip barıştırıyorlar. Daha sonra yine tartışıyorlar. Reyhan A. Kendini odaya kilitliyor. S.Ç’de evin kapısını kilitleyip evden çıkıyor. İki gün evde kilitli kalıyor. Kimse eve gelmeyince polise haber veriyor. Polisler çilingirle kapıyı açıp, Reyhan A.’yı karakola götürüyorlar. Reyhan A. İstanbul’a ailesinin evine gidiyor.

Ailelerin baskısıyla tekrar Batman’a dönen Reyhan A.’ya yönelik şiddetin sürdüğünü belirten B.Y., “Batman’da karakola gidip şikayette bulunuyor. İfadesinde ‘Başıma bir şey gelirse S.Ç., S.Ç.’nin ailesi annem ve erkek kardeşlerim sorumludur’ diye beyanlarda bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Reyhan’ın şikayetten sonra İstanbul’da bir sığınma evine yerleştiğini aktaran akrabası, “15 gün önce kadının ailesi arayıp, ikna ederek eve çağırıyorlar. Reyhan A. da ailesinin evine gidiyor. Daha sonra 11 Ağustos gecesi intihar ettiği söylendi. Ailesi sürekli ‘kocanın evine dön’ diye baskı uyguluyordu” dedi.




Önceki Haber
Altındağ'da Suriyelilere yönelik ırkçı saldırılara dair 72 gözaltı daha
Sonraki Haber
KESK: İktidarın teklifi sefalet ve yoksulluktur