3 gazeteciye ceza talebi, 1 gazeteciye soruşturma

3 gazeteciye ceza talebi, 1 gazeteciye soruşturma

Diyarbakır’da üç gazetecinin duruşması görülürken, Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında “Türkiye yanıyor, Saray izliyor” yazısı nedeniyle soruşturma açıldı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Evrensel gazetesi yazarı Ender İmrek hakkında soruşturma açıldı.  “Türkiye yanıyor, Saray izliyor” başlıklı yazı nedeniyle açılan soruşturmada İmrek’e “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığa teşvik” suçlamaları yöneltildi.

İmrek, 30 Temmuz 2021’de yayımlanan yazısında Türkiye’de yaşanan yangınlarda çokça gündeme gelen yangın uçakları tartışmasına değinmiş “Saray’ın kaç uçağı var? 8 mi? 13 mü? Peki yangın uçağı… Türkiye’nin kaç yangın uçağı var… Saraylara harcanan o paralarıyla kaç yangın uçağı alınırdı? Beş mi? 10 mu… Kaç? Kıbrıs’a kaç uçakla gittiler? 8 miydi?’’ ifadelerini kullanmıştı.

Açılan soruşturmaya ilişkin Evrensel’e konuşan İmrek, açılan soruşturmayı ülkede var olan mevcut rejimin basın, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerinde bir tahakküm kurma çabası olarak değerlendirdi. İmrek, “Evrensel gibi gazetelerin gerçekleri yazmasını, yazarların eleştirel yaklaşımlarını hazmedemiyorlar. Bir yandaş basının ülkeyi toz pembe gösterdiği tabloyu bizim de onaylamamızı istiyorlar” dedi.

2 gazete dağıtımcısına ceza talebi

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2017 yılında kapısına kilit vurulan Rojeva Medya gazetesi dağıtımcıları Ercan Yeltaş ve Veysi Altın hakkında, gazetenin 4 sayısı gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla dava açılmıştı. Dava beraatla sonuçlanmış ancak karar İstinaf Mahkemesi tarafından bozulmuştu. Karar sonrası yeniden başlayan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  Duruşmada savcı mütalaasını tekrarladı. Mütalaada,  gazete dağıtımcılar hakkında “Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım” suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Duruşma 22 Mart 2022’e ertelendi.

 Rojhat Doğru hakkında müebbet hapis talebi

Galî Kurdistan TV’nin eski kameramanı Rojhat Doğru hakkında, haber takibini yaptığı 6-8 Ekim gösterilerine katılmak, birlikte kaldığı cezaevindeki eski oda arkadaşlarına para göndermek ve sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak”, “Örgüt üyesi olmak ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla açılan davanın 12’nci duruşması görüldü. Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Doğru katılmadı.

Duruşma, gazeteci Doğru’nun para gönderdiği eski oda arkadaşı Yusuf Bayram SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlenmesiyle başladı. Mahkeme başkanı, neden ifadeye çağrıldığını soran Bayram’ı “Sen sorularımızı cevap ver” diyerek azarladı.

Bilirkişi raporuna değinilmedi

Diyarbakır’da bir örgüt üyesinin üzerinde yakalanan notta yer alan “Rojhat” isimli kişinin Rojhat Doğru olduğunu iddia eden savcı, Doğru’nun haber takibini yaptığı 6-8 Ekim gösterileri sırasında yaralanan R. Özdemir isimli tanığın ifadesinde kendisine ateş eden kişinin Rojhat Doğru olduğu yönündeki ifadesine mütalaasında yer verdi. Savcının, bu konuya dair olay yeri görüntülerinde Doğru’nun elinde sadece kamera olduğuna dair bilirkişi raporuna değinmemesi ise dikkat çekti.

Savcı, Doğru’nun Kobani protestoları sırasında ellerinden yaralanmasına rağmen çektiği görüntülerle ödül aldıktan sonra HÜDAPAR üyeleri tarafından internette hedef gösterildiği haberin linki ve “çözüm sürecinin” devam ettiği 2014 yılında çalıştığı televizyon kanalı için Kandil’de röportaj yaptığı PKK üyeleriyle çektiği ve sosyal medya hesabında paylaştığı fotoğrafı da suç delili olarak gösterdi.

İki ayrı suçlama

Savcı, Doğru’nun haber takibi yaptığı protestolar sırasında yaralanan müşteki R. Özdemir’e yönelik silahla öldürmeye teşebbüs suçunun örgüt faaliyeti kapsamında işlediğini savundu. Savcı, Doğru’nun “Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak” suçundan müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Savcı, ayrıca Doğru’nun haber takibi yaptığı BDP’nin 2013 yılında Diyarbakır’da düzenlediği ve yasadışı slogan atıldığı iddia edilen yürüyüşe katıldığını kaydetti. Doğru’nu el konulan telefonunda bulunan müzik kayıtları, röportaj için gittiği Kandil’de elleri silahlı örgüt üyeleriyle çektiği fotoğrafları sosyal medya hesabında paylaşması “örgütün cebir, şiddet ve tehdit içeren yöntemleri övdüğü, meşru gösterdiği” ileri sürüldü. Savcı, söz konusu fotoğraflar ve paylaşımları gerekçe göstererek, “Zincirleme şeklinde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla ceza talep etti.

Doğru’nun avukatı Resul Temur, esas hakkındaki mütalaaya katılmadıklarını belirterek, savunma için süre talep etti.

Gazeteci Rojhat Doğru, Kobanê protestoları sırasında çektiği görüntüler nedeniyle Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin (GGC) her yıl düzenlediği ‘Yılın Başarılı Gazetecileri’ yarışmasının görüntülü haber dalında “6–7 Ekim Olayları-Diyarbakır” başlıklı haberi ile 2015 yılında birincilik ödülü almıştı. Ödülü aldıktan sonra HÜDAPAR’a yakın siteler ve sosyal medyada hedef gösterilmişti. Doğru protestolar sırasında bir kişiyi silahla yaraladığı iddiasıyla 3 ay tutuklu kalmış, daha sonra serbest bırakılmıştı.

Gazeteci Doğru, cezaevindeki arkadaşına para gönderdiği gerekçesiyle İstanbul’da yürütülen bir soruşturma kapsamında 23 Mayıs 2020’de “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmış, 17 Temmuz’da ise tahliye edilmişti. Doğru’nun dava dosyası Diyarbakır’da görülen dava dosyası ile birleştirilmişti.

HABER MERKEZİ