‘Suriyeli işçileri öldüren katil, cinayetten önce şikayet edilmiş ve teknik takibe alınmış’

‘Suriyeli işçileri öldüren katil, cinayetten önce şikayet edilmiş ve teknik takibe alınmış’

İzmir’de 3 Suriyeli işçinin yakılarak öldürülmesiyle ilgili  İnsan Hakları Derneği (İHD), cinayetin katilin başka bir yaralama olayından yakalandıktan sonra işçileri öldürdüğünü itiraf etmesi ile ortaya çıktığını ve planlı yapıldığını açıkladı.

İHD İzmir Şubesi, Güzelbahçe ilçesinde 3 Suriyeli işçinin yakılarak öldürülmesine ilişkin bölgede yaptığı incelemelerin sonucunu şube binasında basın toplantısıyla açıkladı. Açıklamaya öldürülen Suriyeli işçilerin aileleri de katıldı. Açıklama Türkçe ve Arapça yapıldı.

Olayın 16 Kasım’da yaşandığını aktaran İHD İzmir Şubesi Başkanı Zafer İncin, şunları aktardı:

“Üç kişinin Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yeşilyurt Devlet Hastanesi ve 9 Eylül Hastanesi’ne kaldırıldıkları, yoğun bakıma alındıkları, Ahmed ve Muhammed’in olay gününden iki gün sonra sabaha karşı ikişer saat arayla yaşamını yitirdikleri, Memun’un ise olay gününden bir hafta sonra yaşamını yitirdiği, yaşamını yitirenlerden ikisinin İzmir’de cenazelerinin defnedildiğini öğrendik. Fail olayı gerçekleştirmeden önce akşam 8-9 civarı Urla’da çalışan bir işçi arkadaşına ‘orası yanacak, o Suriyeliler bugün ölecek’ şeklinde konuştuğu daha sonra iş yeri çalışanlarının bu duyumu öğrenmeleri üzerine iş yeri sahibi ve avukatlarına bilgi verdiği ve daha sonra bu duyumun emniyete iletildiği ve emniyet tarafından kişinin tespit edilerek teknik takibe alındığı belirtilmiştir.”

‘Olayın tasarlanarak ırkçı saikle işlendiği ortadadır’

“Dosyayı inceleyebildiğimiz kadarıyla olayın tasarlanarak ırkçı saikle işlendiği ortadadır” diyen İncin,  şunlara da dikkat çekti:

“Ancak bu durum kamuoyunda kişinin akli dengesinin bozuk olduğu, Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı saikle cinayet işlemediği gibi bir algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu durum ırkçı saikle işlenen cinayetin örtbas edilmesine yöneliktir. 26 Kasım 2021 günü aynı kişinin Güzelbahçe’de bulunan iddia bayisi sahibi bir kişiyi takip ederek evinin önünde kişinin eşi ve kendisini bıçaklaması üzerine olay yerinden kaçarken yakalandığı ve o gün verdiği ifadesinde Güzelbahçe’de yaşamını yitiren Suriyeli mültecileri kendisinin bir bidon benzin dökerek yaktığını söylemiştir. Katil bu ifadesinin üzerine tutuklanmış ve hapishaneye sevk edilmiştir.”

‘Mülteci düşmanlığı yaygınlaşıyor’

Mültecilere yönelik ırkçı söylemlerin gündemde tutulduğunu aktaran İncin, şunlara da vurgu yaptı:

“Siyasi iktidar tarafından mülteci, sığınmacı ve göçmenleri araçsallaştıran söylem ve politikalar muhalefet tarafından mültecileri, sığınmacıları ve göçmenleri yük olarak gösteren politik söylem konusu haline getirilmesinde iktidar ve muhalefetin sorumluluğu olduğunu ortaya koymaktadır. Türkiye’deki yoksulluğun, işsizliğin sorumlusu olarak mültecileri sığınmacıları ve göçmenlerin gösterilmesi onları nefret söylemine maruz bırakarak ırkçı saldırılara açık hale getirmektedir. Mülteci düşmanlığının gittikçe yayılmasının sonucu olarak 16 Kasım’da Güzelbahçe’de yaşanan bu saldırının benzerlerinin devamının geleceği endişesini yaşamaktayız.”

‘Akli dengesi yok’ iddiası

Suriyeli işçilerin çalıştığı şirketin avukatı Göktuğ Dağgeçen, olaya dair itfaiye raporunun soba devrilmesi ya da elektrikten çıktığına dair olduğunu söyledi. Daha sonra olay yeri incelemesi istediklerini belirten Dağgeçen, şunları aktardı:

“3 kişinin sobadan yanamayacağı şüphesi ve failin ırkçı konuşmalarından şüphelendik. Bunun üzerine emniyete başvurduk. Polis teknik tabip başlattığını söyledi. Daha sonra yakalanarak tutuklandığını öğrendik. Şahsa yönelik akli dengesinin yerinde olmadığı iddia edildi. Fakat biz öyle olduğunu düşünmüyoruz. Şahıs olaydan sonra aynı işyerine gelip olayın nasıl gerçekleştirdiğini sormuş. Akli dengesi yerinde olmayan birisi bunu yapamaz.”

Açıklamaya destek veren kurumlar ise şöyle: Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İzmir Temsilciliği, Hak İnisiyatifi, Halkların Köprüsü Derneği, Mülteci Medyası Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir Barosu, Mülteci Der, Konak Kent Konseyi Mülteci Komisyonu, Hepimiz Göçmeniz Irkçlığa Dur De.

HABER MERKEZİ