8 Mart Kadın Platformu ‘Büyük Kadın Buluşması’na hazırlanıyor

8 Mart Kadın Platformu ‘Büyük Kadın Buluşması’na hazırlanıyor

8 Mart Kadın Platformu, 6 Mart günü saat 13.30’da Kadıköy Rıhtım’da “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştireceğini duyururken, İstanbul’daki kadın örgütlerinin de etkinlik programları netleşti.

İstanbul’da kadın örgütlerinin 8 Mart programları netleşti. 8 Mart Kadın Platformu, Twitter hesabından yaptığı açıklama ile 6 Mart günü “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştireceklerini duyurdu. Etkinliğin adresi ise Kadıköy Rıhtım olarak belirlendi. Saat 13.30’da gerçekleşecek olan etkinlik için tüm kadınlara çağrı yapan platform, “Yılın o en sevdiğimiz, en beklediğimiz günü geliyor. 8 Mart’a giderken coşkumuzu, isyanımızı, umudumuzu büyütmek için Büyük Kadın Buluşması’nda buluşuyoruz. 6 Mart 13.30 Kadıköy Rıhtım Hadi sen de gel” dedi.

 

20’nci feminist gece yürüyüşü

Yine kadınlar 8 Mart günü de geleneksel “8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü” için 20’nci kez İstiklal Caddesi’nde olacak. Kadın örgütleri çalışmalarına hız verirken, 20’nci Feminist Gece Yürüyüşü’nün de büyük bir coşku ile geçmesi bekleniyor.

9 kadın örgütü de programlarını açıkladı

Öte yandan “Şiddeti, sömürüyü bitireceğiz. Eşit, özgür yaşayacağız” sloganıyla bir araya gelen Devrimci İşçi Partili Kadınlar (DİP), Eşitlik Kadın Örgütü, Fikir Külüpleri Federasyonu (FKF), İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği (İKD), İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Kadınlar Direnişte- Özgür Kadın Dayanışması, Kadın Meclisleri, Kırmızı Gazete, Sosyalist Kadın Hareketi de 8 Mart planlamalarına dair Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde basın toplantısı yaptı. Basın açıklamasını kadın örgütleri adına Kadın Meclisleri’nden Esin İzel Uysal okudu.

 Talepler

Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere tüm hakları için mücadele edeceklerini söyleyen Esin, 8 Mart için taleplerini şöyle sıraladı:

 “*Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik her türlü şiddeti durdurmak, 6284 sayılı kanunun ve kazanılmış haklarımızın etkin uygulanmasını sağlamak, daha birçok hakkımızı kazanmak, etkin bir soruşturma yürütülmesini sağlamak, şüpheli kadın ölümlerindeki gerçeği açığa çıkarmak, yeterli sayıda sığınakların, cinsel şiddet kriz merkezlerinin açılması ve güvenli hale getirilmesi, kadınların ve LGBTİQ+’ların istihdama katılımı önündeki tüm engelleri kaldırmak, istismar ve şiddet davalarında cezasızlığın son bulması, gerçek adaletin sağlanması, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine karşı her türlü ayrımcılığı sonlandırmak, eşit işe eşit ücret verilmesi, bakım, temizlik, yemek gibi hizmetlere bütçe ayrılmasını, bunların kamusal olarak düzenlenmesini sağlamak, tüm yaşam alanlarında ve işyerlerinde ücretsiz, nitelikli, kamusal kreşlerin açılması, nafaka hakkına dokunulmaması, eksiksiz uygulanması, iş yerlerinde taciz, mobbing ve baskının son bulması, sendikalaşma ve örgütlenme hakkına sahip çıkmak, temel ihtiyaç ürünleri ve hizmetlerinin ücretsiz sağlanması, doğum kontrol yöntemleri ve ürünleri; ped, tampon gibi hijyen ihtiyaçlarının ücretsiz sağlanması, HPV aşısının ücretsiz ve koşulsuz sağlanması, fiili ‘kürtaj yasaklarını’ kaldırmak, gerici politikaların karşısında laiklik, tarikat ve cemaatlerin tahakkümüne son verilerek, tarikat ve cemaat yurtlarının kapatılması ve barınma hakkının kamusal olarak parasız sağlanması, patronları ve onların siyasi temsilcilerini, şiddet uygulayan erkekleri kollayanları yenmek için mücadele edeceğiz.”

Esin, 6 Mart günü “Şiddeti sömürüyü bitireceğiz, Eşit özgür yaşayacağız” sloganıyla saat 16.00’da Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesinde buluşacaklarını duyurdu.

(Kaynak: jinnews)