ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Rusya, Ukrayna’ya saldırı hazırlığında

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Rusya, Ukrayna’ya saldırı hazırlığında

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya saldırı hazırlığında olduğunu söyledi. Biden da Rusya’nın Ukrayna’yı gelecek günlerde işgal edebileceğini ancak diplomatik çözümün de halen mümkün olduğunu belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının barış ve güvenliği tehdit ettiğini söyledi.

Rusya’nın önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya saldırı hazırlığında olduğunu belirten Blinken, “Rusya saldırı için bahaneler planlıyor. Rusya, Ukrayna hükümetini bir şiddet olayıyla suçlayabilir… Bu Rusya’ya yönelik sahte bir terör saldırısı olabilir. Sivillere yönelik insansız hava aracı ile uydurma bir saldırı, sahte hatta gerçek bir kimyasal saldırı bile olabilir. Rusya bunları, etnik temizlik ya da soykırım olarak tanımlayabilir”  diye konuştu.

Blinken, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda füze ve bombalar kullanabileceğini ve siber saldırılar düzenleyebileceğini öne sürerek, “Rusya’nın belirli Ukraynalı grupları hedef alacağına dair bilgiler aldık.”dedi.

Rusya’ya diplomasiye geçme çağrısı

“Savaş başlatmak için değil önlemek için buradayım.” diyen Blinken, Rusya’ya diplomasiyi seçmesi çağrısı yaptı.

ABD Başkanı Biden  yaptığı açıklamada “Rusya’nın işgal tehdidi yüksek. Tüm işaretler Rusya’nın Ukrayna’ya gireceğini gösteriyor” demişti. Rusya ise ABD’nin iddialarını ‘histeri’ olarak yorumlamıştı.

Rusya, ABD Büyükelçi Yardımcısı Bartle B. Gorman’ı ülkeden sınır dışı kararı almıştı.

 

HABER MERKEZİ