ABD duyurdu: Gani’nin kaçması anlaşmayı bozdu

ABD duyurdu: Gani’nin kaçması anlaşmayı bozdu

ABD, yapılan anlaşma kapsamında Taliban’ın başkent Kabil’e girmemeyi kabul ettiğini ancak Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesi nedeniyle bunun boşa düştüğünü duyurdu.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesine paralel olarak Taliban’ın kısa sürde başkent Kabil’i ele geçirmesi tartışmaları sürerken, konuya ilişkin kritik bir bilgi verildi.

Financial Times’a demeç veren ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, “ABD’nin Taliban’la hareketin üyelerinin Kabil’e girmeyeceği konusunda son ana kadar anlaşması mevcuttu, ancak Eşref Gani’nin Afganistan’ı terk etme kararı güvenlik alanında bir boşluk olmasına yol açtı ve bundan dolayı Taliban üyeleri aynı gün Kabil’e girdi, ardından sivillerin ve askerlerin kaotik bir şekilde tahliye süreci başladı ve Doha’daki müzakereler sonlandı” dedi.

Taliban’ın bunun üzerine kendilerine”‘Şimdi Kabil’in güvenliğine ilişkin sorumluluğu üstlenecek misiniz?” sorusunu yönelttiğini belirten Halilzad, “Daha sonra neler olduğunu bizzat biliyorsunuz. Bu sorumluluğu almayı planlamıyorduk” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ