ABD Irak’a yüzlerce asker gönderiyor

ABD Irak’a yüzlerce asker gönderiyor

HABER MERKEZİ – Bağdat’ta protesto edilen ve elçilik binası basılan ABD, yaşananlar üzerine bölgeye asker gönderiyor. ABD Savunma Bakanı Esper, “Yaklaşık 750 asker bölgeye derhal intikal edecek” dedi ve ek güçlerin de önümüzdeki günlerde bölgeye gitmek üzere hazır olacağını açıkladı.


ABD’nin Irak’ta İran destekli Haşdi Şabi’ye dönük hava saldırıları Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği önünde dün protesto edilmiş, protestolar zamanla elçiliği basma girişimine dönüşmüştü.
Protestocular binanın camlarını kırarken, bazı noktaları ateşe vermiş; saldırı üzerine ABD’nin Bağdat Büyükelçisi ve elçilik personeli binadan ayrılmak zorunda kalmıştı.
Bu yaşananların ardından ABD bölgeye asker göndereceğini duyurdu.
ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bölgeye 82. Hava İndirme Tümeni’nden bir tabur asker sevk etmeye karar verdiklerini açıkladı.
Esper, kararın ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatı üzerine alındığını belirterek, “Yaklaşık 750 asker bölgeye derhal intikal edecek ve Acil Müdahale Kuvvetinden ek güçler de önümüzdeki günlerde intikal etmek üzere hazır olacaklar” ifadelerini kullandı.
Sevkiyatın tedbir amaçlı olduğunu kaydeden Esper, “Bu sevkiyat, bugün Bağdat’ta şahit olduğumuz gibi ABD personel ve tesislerine yönelik tehdit seviyesinin artmasına yanıt olarak alınan uygun ve tedbiri bir karardır” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Trump da verdiği mesajlarda İran’ı hedef almıştı.
Trump, “(Irak’taki) herhangi bir tesisimizde herhangi bir can kaybından, yaralanmadan veya zarardan tamamen İran sorumlu tutulacaktır. O durumda çok büyük bir bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdittir” demişti.