ABD’den açıklama: Kavala çağrısı Viyana Sözleşmesi ile tutarlıdır

ABD’den açıklama: Kavala çağrısı Viyana Sözleşmesi ile tutarlıdır

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülüğü, Osman Kavala’nın serbest bırakılması için yapılan çağrının Viyana Sözleşmesi’nin 41. Maddesiyle tutarlı olduğunu söyleyerek, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye bağlamında da insan hakları taleplerimize bağlıyız” açıklaması yaptı.

Aralarında ABD, Almanya, Hollanda ve Kanada’nın da bulunduğu 10 ülkenin büyükelçisinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması için yaptığı çağrı Ankara gündemini meşgul etmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, büyükelçileri “istenmeyen insan” ilan edeceklerini açıklamasının ardından birçok ülkeden Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi hatırlatması gelmişti. Bu madde, kendilerini kabul eden ülkede görev yapan diplomatik yetkililerin “o ülkenin içişlerine karışmamakla yükümlü” olduğunu belirtiyor.

Açıklama iktidar cephesinde geri adım olarak yorumlanırken ABD ise yaptığı yeni açıklama ile söz konusu çağrının arkasında olduğu mesajını verdi.

Haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned PricePrice’a, Türk basınında, “ABD ve diğer ülkeler geri adım attı” şeklinde ifadelerinin yer aldığı hatırlatılarak, “Kavala’nın derhal serbest bırakılmasına yönelik açıklamanın arkasında mısınız?” diye soruldu.

‘İnsan hakları taleplerimize bağlıyız’

Price bu soruya, “18 Ekim’de yaptığımız açıklamanın Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesiyle tutarlı olduğunun altını çizen bir açıklama yaptık. Küresel ölçekte insan haklarına saygı için hukukun üstünlüğünü yaygınlaştırmaya olan bağlılığımızı teyit ediyoruz” cevabını verdi.

Söz konusu tavırlarının sarsılmaz olduğunu vurgulayan Price, “41. maddeye uygun olarak Türkiye ile ilişki kurmaya devam edeceğiz” dedi.

Anlaşmazlıkları gidermek üzere herhangi bir NATO müttefikiyle olduğu gibi Türkiye ile de diyalog kurmaya devam edeceklerini belirten Price, ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’ın Türkiye’de görevinin başında olduğunu aktardı.

Price, “Türk Hükümeti’nden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulamasını istemeye devam edecek misiniz?” yönündeki soruya ise “Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye bağlamında da insan hakları taleplerimize bağlıyız” yanıtını verdi.

 

HABER MERKEZİ