ABD, vatandaşlarının Kuzey Kore’ye seyahat etmesini yasaklayacak iddiası

ABD, vatandaşlarının Kuzey Kore’ye seyahat etmesini yasaklayacak iddiası

HABER MERKEZİ – ABD’den Kuzey Kore’ye tur düzenleyen iki seyahat firması, Kuzey Kore’de ‘poster çaldı’ diye 15 yıla mahkum edilen ABD vatandaşı Otto Warmbier’in geçtiğimiz ay işkence dolayısıyla hayatını kaybetmesinin ardından ABD’nin ‘Kuzey Kore’ye seyahat etmeyi yasaklayacağı’ iddiasında bulundu.

Kuzey Kore’ye turistik turlar düzenleyen seyahat firmaları Koryo Tours ve Young Pioneer Tours, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Otto Warmbier’in Kuzey Kore’de maruz bırakıldığı işkence dolayısıyla hayatını kaybetmesi sebebiyle iki ülke arasında krizin büyüyeceğini, ABD’nin Kuzey Kore’ye seyahati yasaklayacağını duyurdu.

Otto Warmbier, açıklamayı yapan firmalardan Young Pioneer Tours ile gittiği gezi esnasında kaldığı otel odasındaki ‘propaganda posterini çaldığı’ gerekçesiyle 15 yıl ağır işçilik ve hapse mahkum edilmiş, geçtiğimiz ay komaya girince geri gönderildiği ABD’de hayatını kaybetmişti.

[irp posts=”40765″ name=”Kuzey Kore’de ‘poster çaldı’ diye 15 yıla mahkum edilen Amerikalı, ‘işkence’ dolayısıyla öldü”]

‘Yasak bir buçuk ay sonra yürürlüğe girecek’

Daha önce Kuzey Kore’yi nükleer silah programları görüşmelerinde koz olarak kullanmak için vatandaşlarını tutuklamakla suçlayan ABD, turizm firmalarının verdiği bilgiye göre vatandaşları için Kuzey Kore’ye seyahat yasağını 27 Temmuz’da açıklayacak ve yasak 30 gün sonra da yürürlüğe girecek.

Öte yandan Kuzey Kore’nin gizlilik politikaları dolayısıyla kesin bilgi elde edilemezken, halen üç ABD vatandaşının Kuzey Kore’deki cezaevlerinde bulunduğu düşünülüyor.


Karınca Dış Haberler