ABD’den Çin’e yaptırım kararı

ABD’den Çin’e yaptırım kararı

HABER MERKEZİ – ABD, Çin’e yönelik İran’dan petrol aldığı gerekçesiyle yaptırım kararı aldı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise amaçlarının İran’ı masaya oturtmak olduğunu söyledi.


ABD, beş Çin vatandaşı ve altı Çinli firmaya karşı yaptırım kararı aldığını açıkladı.
Kararın gerekçesiyse, firmaların Washington’ın uyguladığı yaptırımların bilincinde oldukları halde İran’dan petrol satın alıyor olmaları.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo New York’ta İran karşıtı “Nükleer İran’a Karşı Birlik” adlı lobi grubu tarafından düzenlenen oturumda “Çin ve diğer devletlere şunu söylüyoruz: Yaptırımları delen her türlü faaliyete karşı yaptırım uygulayacağız” dedi.
DW Türkçe’de yer alan habere göre, yaptırım kapsamına alınan firmaların Cosco Shipping Tanker Co, Cosco Shipping Tanker Seaman ve Ship Management Co Ltd, China Concord Petroleum Co, Kunlun Shipping Company Ltd, Kunlun Holding Company Ltd ve Pegasus 88 Limited olduğu açıklandı.

Pompeo: Yaptırımlar kalkmayacak

İran’a baskının Tahran yönetimini panik halinde bir saldırganlığa ittiğini savunan Pompeo, “İran saldırganlaştıkça uyguladığımız baskı daha da artacaktır, artmalıdır da” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı, “yaptırımların kalkmayacağını, aksine sıkılaştırılacağını” ifade etti ve hedeflerinin Tahran yönetimini müzakere için masaya oturtmak olduğunu vurguladı.

İranlı yetkili: Trump-Ruhani görüşmesi söz konusu değil

İranlı bir yetkili ise yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir araya gelmesi olasılığının bulunmadığını söyledi.
Trump, BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında İranlı liderleri “kana susamışlıkla” suçlamıştı.
14 Eylül’de Suudi petrol rafinerilerine düzenlenen saldırıdan Tahran’ı sorumlu tutan Trump, diğer devletleri de İran’a baskı uygulama konusunda ABD’ye destek vermeye davet etmişti.