ABD’den İran’a ek yaptırım

ABD’den İran’a ek yaptırım

HABER MERKEZİ – ABD, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yönelik saldırılardan sorumlu tuttuğu İran’ın merkez bankasını yaptırım listesine aldıklarını açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine yönelik saldırılardan sorumlu tuttuğu İran’a ek yaptırım başlattıklarını duyurdu.
Trump, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile yapacağı görüşme öncesinde Oval Ofis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, İran Ulusal Bankası’nı yaptırım listesine aldıklarını söyledi.

“Bu yaptırımlar, şimdiye kadar bir ülkeye uygulanan en büyük yaptırımlar. Bu yaptırımlar, doğrudan en üst düzey yöneticilerini hedef alacak.”

İran’a yönelik herhangi bir askeri müdahalede bulunulup bulunulmayacağına ilişkin Trump, “ABD, her zaman hazır” değerlendirmesinde bulundu.

Ne olmuştu? 

Suudi Arabistan’da devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco’nun Abkayk ve Hurais tesislerine, 14 Eylül’de silahlı insansız hava araçları (İHA) ile saldırı düzenlenmişti.
Sorumluluğunu Yemen’deki Şii Husiler’in üstlendiği saldırılar, dünya petrol üretiminin yüzde 5’inin durmasına sebep olmuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, saldırıların asıl sorumlusunun İran olduğunu söylemişti.
ABD Başkanı Donald Trump da petrol tesislerine yönelik saldırılara dair yaptığı açıklamada “Arkasında İran var gibi duruyor. Yeni bir çatışmaya girmek istemiyorum ancak bazen mecbur kalıyorsunuz” demişti.
İddiaları reddeden İran yönetimi yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin suçlamalarını geri çevirerek, Suudi Arabistan’daki saldırılardan sorumlu olmadığını belirtmişti.