ABD’den İran’a siber saldırı

ABD’den İran’a siber saldırı

HABER MERKEZİ – ABD İran’a siber saldırı düzenledi. Saldırı bazı teçhizatlara zarar verirken İran ise saldırıyı yalanladı.


Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine 14 Eylül’de insansız hava araçlarıyla (drone) gerçekleşen saldırılardan sonra ABD bu olaydan sorumlu tuttuğu İran’a siber saldırı düzenledi.
Amerikan yetkililer olayın Eylül ayının son günlerinde gerçekleştiğini bildirdi. Bir yetkili saldırının bazı teçhizatlara zarar verdiğini açıkladı.
Yetkililer, bu operasyonunun ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran’ın nüfuzunu sınırlamak üzere yürüttüğü politikanın bir parçası olduğunu bildirdi.
İran İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Cevad Azari-Jahromi ise Fars haber ajansına yaptığı açıklamada “Onlar rüya görüyor olmalılar” diyerek saldırıyı yalanladı.
Euronews’ta yer alan habere göre, ABD, Suudi Arabistan, İngiltere, Fransa ve Almanya, Suudi petrol devi Aramco’nun iki rafinerisine 14 Eylül’de gerçekleşen drone saldırısından İran’ı sorumlu tutarken Tahran bunu reddetmişti.
Olayın sorumluluğunu ise Yemen’deki İran bağlantılı Husiler üstlenmişti.
Olaydan birkaç gün sonra Suudi Arabistan’a giden Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan’ın bir “İran saldırısı” ile vurulduğunu dile getirmiş, bunun bir “savaş eylemi” olduğunu söylemişti.
Saudi Aramco Abkayk petrol tesisini “dünyadaki en büyük ham petrol stabilizasyon tesisi” olarak tanımlıyor.