ABD’den Ukrayna’daki büyükelçilik ailelerine ‘ülkeyi terk edin’ çağrısı

ABD’den Ukrayna’daki büyükelçilik ailelerine ‘ülkeyi terk edin’ çağrısı

ABD, Ukrayna’daki büyükelçilik personelinin ailelerinden ülkeyi terk etmelerini istedi. ABD, ülkedeki vatandaşlarına da benzer bir çağrı yaptı.

Rusya’nın Ukrayna’nın doğu sınırına 100 bin asker konuşlandırmasıyla başlayan gerilim tırmanırken ABD’den dikkat çekici bir adım geldi.

ABD, Ukrayna’daki büyükelçilik personelinin ailelerinden bölgede artan gerilim nedeniyle ülkeyi terk etmelerini istedi.

Dışişleri Bakanlığı zorunlu olmayan personelinin de ülkeden ayrılmasına izin verirken, Ukrayna’daki ABD vatandaşlarından da benzer bir seçeneği düşünmesini istedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı önemli bir askeri harekat planladığına dair haberler olduğu belirtildi. Bölgede güvenlik koşullarının “öngörülemez ve kısa sürede kötüleşebilecek olduğu” da ifade edildi.

Rusya yalanlıyor

Rusya, Ukrayna’yı işgal etmeyi planladığına yönelik iddiaları yalanladı. NATO da sınırdaki Rus hareketliliği nedeniyle Avrupa’da yeni bir çatışma riski nedeniyle uyarıda bulundu.

ABD başta olmak üzere NATO ülkeleri, Rusya’nın askeri yığınak ve tatbikatları karşısında Ukrayna’nın da birlik üyesi yapılması ihtimalini daha yüksek sesle dile getirdikçe Rusya da buna itirazlarını artırıyor ve daha sert açıklamalar yapıyor.

Son aylarda yaşanan diplomasi trafiği ve liderlerin görüşmeleri de bugüne kadar sonuçsuz kaldı ve sınırdaki gerilim arttı.

HABER MERKEZİ