Açıkgözoğlu’nun ölümünde işverene ‘pişmanlık’ nedeniyle 12 bin TL ceza verildi

Açıkgözoğlu’nun ölümünde işverene ‘pişmanlık’ nedeniyle 12 bin TL ceza verildi

İstanbul Üniversitesi’nde zorla lağım suyu temizlettirilen Zafer Açıkgözoğlu’nun ölümü ile ilgili yapılan yargılamada mahkeme, işverene 2 yıl hapis cezası verdi. Cezayı da ‘pişmanlık’ nedeniyle para cezasına çevirdi.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde taşeron işçi olarak çalışan 26 yaşındaki Zafer Açıkgözoğlu, görevi olmadığı halde ve itiraz etmesine rağmen lağım suyunu temizlemek amacıyla kanalizasyona indirmiş, burada kaptığı enfeksiyon sonucu karaciğer yetmezliğine yakalanmış, tedavisi sürerken hayatını kaybetmişti.

2014 yılında bu olayla ilgili hem üniversite yönetimi hem de taşeron firma hakkında suç duyurusunda bulunan avukatların uzun çabaları sonrası 2017 yılında soruşturmayı yürüten savcılık, bilirkişi tayin etmiş, tayin edilen bilirkişi hem rektörlüğün hem de taşeron firmanın iş güvenliği ve işçi sağlığı mevzuatına aykırı hareket ettiklerini söylemişti.

Adli Tıp ise aynı yıl işçinin kanalizasyona girdikten sonra kaptığı enfeksiyonla daha sonra yakalandığı karaciğer yetmezliği ve sonrasında yaşanan ölüm arasında illiyet bağı olduğunu tespit etti.

Para cezası verildi

Yeni Yaşam Gazetesi’nden Tolga Balcı’nın haberine göre dava avukatı Onur Deniz, yargılamanın neticesinde mahkemenin Zafer Açıkgözoğlu’nun ölümünde, müdürlüğünü Cafer Erdoğan’ın yaptığı Doğuş Sosyal Hizmetler firmasının suçlu olduğunu söyleyerek işvereni taksirle ölüme sebep olmaktan cezalandırıldığını duyurdu.

Deniz’in paylaştığı bilgilere göre mahkeme taşeron firmanın müdürü Cafer Erdoğan’a 2 yıl hapis cezası verdikten sonra “pişman” olmasını gerekçe göstererek yaptığı indirimlerle birlikte kararı 12 bin 100 liralık para cezasına çevirdi.

Mahkeme şirketin Temizlik İşleri Müdürü Gülseven Yangın’ın da beraatine karar verdi.

HABER MERKEZİ