‘Adalet’ araştırması: Diyarbakırlıların yüzde 73’ü yargıya güvenmiyor

‘Adalet’ araştırması: Diyarbakırlıların yüzde 73’ü yargıya güvenmiyor

Diyarbakır Barosu ve Rawest Araştırma’nın yürüttüğü çalışma, şehirde insan haklarına bakış bir kez daha gözler önüne serildi.  Araştırmaya göre; Diyarbakırlılar, en çok hak ihlaline kadınların ve Kürtlerin uğradığı belirtti ve en çok ihlali de devletin ve erkeklerin yaptığını ifade etti.

Diyarbakır Barosu ve Rawest Araştırma 10 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında yaptığı “Diyarbakır İnsan Hakları Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. 27 Kasım-4 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır ve ilçelerinde kadın ve erkek dağılımı gözetilerek yapılan araştırmanın sonucuna göre; Diyarbakır halkının yüzde 73.2’si Türkiye’nin adalet sistemine güvenmiyor.

‘Bugün de insan haklarına önem verilmiyor’

Araştırmaya katılanlara “90’lı yıllarda ve bu dönemde Türkiye’nin insan haklarına ne kadar önem verdiğini puanlayabilir misiniz?” diye soruldu. Görüşmeciler, 90’lar ile bugün arasında çok büyük bir fark olmadığını söyledi. Diyarbakırlıların yüzde 42,1’i “90’larda insan haklarına hiç önem verilmediğini” belirtirken, yüzde 38’i bugün de önem verilmediğini ifade etti.

‘En çok ihlal edilen grup kadınlar ‘ yanıtı

“Sizce Türkiye’de hakları en çok ihlal edilen grup hangileridir?” sorusuna ise; ilk sırada “kadınlar”, ikinci sırada da “Kürtler” yanıtı verildi. Çoklu yanıt verilen soruya katılımcıların yüzde 68.7’si “kadınların hakkının ihlal edildiğini”, yüzde 55’i de “Kürtlerin haklarının ihlal edildiğini” söyledi.

‘En çok insan hakları ihlali yapanların başında devlet  geliyor’

Diyarbakırlılara göre; “en çok insan hakları ihlali yapanların” başında Devlet, erkekler, polis ve asker geliyor. Çoklu yanıt verilen soruya görüşmecilerin yüzde 61.9’u “devlet”, 45.9’u da “erkekler” cevabını verdi. Görüşmeciler “Ana dilde eğitim ve hizmet alamamak insan hakları ihlalidir” sorusuna ise; yüzde 67 oranında “katıldığını” söyledi.  “Gerektiğinde belediye ve üniversitelere kayyım atanabilir” sorusuna da görüşmecilerin yarısından fazlası “katılmadığını” belirtirken “katıldığını” söyleyenlerin oranı ise; yüzde 24 oldu.

‘İstanbul sözleşmesinden çekilme şiddet vakalarını artırdı’

Araştırmada yöneltilen bir diğer soru ise son dönemlerde yaşanan olaylara dayandırıldı. “Kürdistan diyen bir kişinin bunu dediği için tutuklanması” sorusuna katılımcıların yüzde 70.4’ü ihlaldir”,  9.7’si “ihlal değildir”, 19.9 ise “fikrim yok” dedi. Görüşmeciler, “İstanbul sözleşmesinden çekilme, kadına yönelik şiddet vakalarında artışa neden olmuştur” sorusuna yüzde 60’ın üstünde “katılıyorum” cevabını verdi.

‘Medya insan hakları ihlallerini yansıtmıyor’

“Andımızı okumak zorunda olmak insan hakları ihlalidir” sorusuna da yüzde 81.2 oranında “ihlaldir” yanıtı verildi. “1990’lı yıllarda yaşanan faili meçhul cinayetlere ilişkin yargı süreçleri toplum vicdanını tatmin edecek şekilde adil yürütülmüyor” sorusuna yüzde 55’in üstüne “katılıyorum” yanıtı verildi. Katılımcılara “Medyanın insan hakları ihlallerini yansıttığını düşünüyor musunuz?” sorusu da soruldu. Bu soruya katılımcıların yüzde 26,8’i “evet”, yüzde 59,1’i “hayır” ve yüzde 14,1’i “fikrim yok” yanıtı verdi.

HABER MERKEZİ