Adana Barosu, İHD ve ÇHD’den çağrı: Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ‘ağız içi aramaya’ son verin  

Adana Barosu, İHD ve ÇHD’den çağrı: Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde ‘ağız içi aramaya’ son verin  

Adana Barosu, İHD ve ÇHD, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, keyfi ve mevzuata aykırı olarak uygulandığı belirtilen ‘ağız içi arama’ uygulamasının son bulması çağrısı yaptı.

Adana Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine ilişkin cezaevi önünde açıklama yaptı.

‘Hasta tutukluların hastane sevkleri yapılsın’

Adana Baro Başkanı Avukat Semih Gökayaz, “ağız içi arama” uygulamasına son verilip, hasta tutukluların hastane sevklerinin yapılması gerektiğini söyledi. Cezaevinde keyfi uygulamaların olduğunu belirten Büyükdağ, tutukluların yaşam hakkının açıkça ihlal edildiğini ifade etti.

‘Aramayı kabul etmeyen tutukluların tedavisi engelleniyor’

İHD Adana Şubesi Başkanı Yakup Ataş, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 2021 yılı Ağustos ayından bu yana tutuklulara “ağız içi arama” uygulamasının dayatıldığını, bu uygulamayı kabul etmeyen tutukluların tedavi ile sağlık haklarının engellendiğini belirtti.

Ataş, şunları söyledi:

“Tutuklular, hastaneye gitmek için jandarma tarafından teslim alınacakları bölüme gelene kadar 4 ayrı üst araması, detektörlü arama ve X-Ray aramasından geçmiş olmalarına rağmen yine de Jandarma tarafından kendilerine ağız içi araması dayatılmaktadır. Bu uygulamanın jandarma personeli tarafından yapılıyor oluşunu ve ağızlarında herhangi bir eşya bulunduğu yönünde bir şüphe olmamasına rağmen uygulanmak istenmesini keyfi ve insanlık onuruna aykırı bulan tutuklular bu uygulamayı kabul etmemektedirler. Ağız içi aramayı kabul etmeyen tutuklular hakkında ‘aramayı kabul etmedi’ şeklinde tutanak tutularak hastaneye sevk edilmemektedirler.”

‘Arama keyfi olarak uygulanıyor’

Yasal düzenlemelerde ancak çok özel koşullarda uygulanabileceği belirtilen ağız içi arama gibi istisnai uygulamaların son yıllarda mevzuat hükümleri gerekçe gösterilerek yaygın bir şekilde uygulandığını belirten Ataş, uygulamaların keyfi olarak kullanıldığını söyledi.

Ataş, şunları ifade etti:

“Herhangi bir kriter göz önünde bulundurulmadan, sistematik bir şekilde uygulanması nedeniyle de artık tutuklu ve hükümlüler açısından insan onurunu, kişi bütünlüğünü hedef alan, acı verici, aşağılayıcı, onur kırıcı bir fiil olarak icra edildiğini göstermektedir. Yine bu uygulamayı kabul etmeyenlerin hastane sevkleri gerçekleştirilmediği için Kürkçüler F Tipi Cezaevi’nde bulunan onlarca hastanın da uzun bir süredir tedavisi yapılmamaktadır.

Kürkçüler Cezaevi’nde kalp, kanser, kist, beyne pıhtı atması, ülser vb. birçok kronik hastalığı olan onlarca hasta tutuklu ve bulunmaktadır. Bu nedenle ‘ağız içi arama’ uygulaması başta hasta tutuklular olmak üzere tüm mahpusların sağlık ve tedavi hakları önünde de ciddi bir engel olarak bulunmakta ve sağlık durumu ağır olan hasta mahpusların yaşam hakları açısından biz hukukçuları endişelendirmektedir.”

‘Uygulamaya son verin’ çağrısı

Yaşanan bu uygulama hakkında Cezaevi Savcılığı ve Adana Valiliği ile görüşmeler gerçekleştirildiğini ancak herhangi olumlu bir sonuç ise alınamadığını belirten Ataş, şu çağrıda bulundu:

“Yaşanan bu süreç nedeniyle bugün bir kez daha Kürkçüler Cezaevi İdaresi’ni, Adalet Bakanlığı’nı, Sağlık Bakanlığı’nı ve tüm yetkilileri sorumluluk almaya, keyfi ve mevzuata aykırı olarak uygulanan ‘ağız içi aram’a uygulamasını sonlandırmaya, mahpusların sağlık ve tedavi hakları önündeki tüm engellere son vereye çağırıyoruz.”

(Kaynak:MA)