‘Afganistan’da gelecek ay nüfusun yarısından fazlası gıdaya erişemeyecek’

‘Afganistan’da gelecek ay nüfusun yarısından fazlası gıdaya erişemeyecek’

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı, Afganistan’da gelecek ay nüfusun yüzde 60’tan fazlasının yeterli gıdaya erişimi olmayacağını vurguladı ve acil önlem alınması çağrısı yaptı.

Afganistan’da yönetimi Taliban’ın ele geçirmesiyle birlikte uluslararası fonlar donduruldu, ekonomik durum hızla daha kötüye gitmeye başladı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı, Afganistan’ın dünyada hızla en büyük insani krize doğru sürüklendiğini açıkladı.

Dünya Gıda Programı Direktörü David Beasley, 39 milyon nüfuslu Afganistan’da 22,8 milyon kişinin hızla “açlığa doğru ilerlediğini” söyledi.

Beasley, “Çocuklar ölecek. İnsanlar kıtlık yaşayacak. Durum çok daha kötüye gidecek. Fon akışının olmadığı, ekonominin çöktüğü bir ülkede milyonlarca insanın, özellikle de çocukların bu hızla ölmesinin önüne nasıl geçileceğini bilmiyorum” dedi.

Dondurulmuş fonların Dünya Gıda Programı üzerinden ülkeye Afganistan’a aktarılabileceğini belirten Beasley, “Kabil, kimsenin tahmin etmediği kadar hızlı düştü; ekonomi bundan da daha hızlı çöküşe geçti. İnsanların hayatta kalabilmesi için bu fonların akışının yeniden sağlanması şart” ifadelerini kullandı.