Ağır hasta tutuklu Şuyur hayatını kaybetti

Ağır hasta tutuklu Şuyur hayatını kaybetti

Şakran T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan ağır hasta tutuklu Abdülrezzak Şuyur, hayatını kaybetti.

İzmir Aliağa Şakran T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan 56 yaşındaki ağır hasta tutuklu Abdülrezzak Şuyur yaşamını yitirdi.

1993 yılında Muğla’da gözaltına alınan Şuyur, “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılanıp müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Siirt ve Antep cezaevlerinin ardından Şakran’a gönderilen Şuyur’a 3 ay önce akciğer kanseri teşhisi konuldu. Ayrıca astım hastası da olan Şuyur’un, kanser teşhisinden sonra tedavisi yapılmadı.

En son 2 hafta önce oğluyla görüşen Şuyur’dan o günden itibaren haber alınamadı. 2 haftadır telefon görüşlerine çıkmayan Şuyur’u görmek için dün ağabeyi Muhsin Şuyur cezaevine gitti.

Cezaevi yönetimi hiç bir gerekçe sunmadan kendisiyle görüştürülmeyeceğini söyledi. Abisinin cezaevinden ayrılmasından 1 saat sonra ailesini arayan cezaevi yönetimi, Şuyur’un yaşamını yitirdiğini söyledi.

Geçen sene tutukluluğuna itiraz edilen Şuyur’un talebi kabul edilmezken, cezaevinden çıkmasına 14 ay kalmıştı.

AİHM kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuran Şuyur hakkında, AİHM 2006 yılında birçok yönden hak ihlali kararı verdi.

Tutuklu yargılanma süresinin uzun olması, yargılandığı Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde bulunan askeri üyeden dolayı adil yargılanma hakkının ihlali gibi gerekçeleri sunan AİHM, mahkemenin 41. maddesine göre şu kararı verdi:

Mahkeme işbu Sözleşme ve protokollerinin ihlal edildiğine karar verirse ve ilgili Yüksek Sözleşmeci Tarafın iç hukuku bu ihlali ancak kısmen telafi edebiliyorsa, Mahkeme, gerektiği takdirde, hakkaniyete uygun bir surette, zarar gören tarafın tatminine hükmeder. AİHS’nin 6 § 1. maddesi kapsamında bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından mahkum edildiğini tespit ettiği durumlarda, prensip olarak, en uygun tazmin şeklinin, talebi üzerine, başvuranın, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından yeniden yargılanmasının sağlanması olacağı kanısındadır.

‘Ölümü çelişkili’

Mezopotamya Ajansı’na konuşan kardeşi Yunus Şuyur, 1 ay önce tedavisine dışarıda devam edilmesi için dilekçe verildiğini anlattı.

Cezaevinde tedavi edilemeyeceğine dair verilen dilekçeye bir cevap verilmedi. Bir ay önce kendisinin de görüştüğünü belirten kardeş Şuyur, “1 ay içerisinde nasıl bu duruma geldiğini merak ediyoruz. Ameliyat mı ettiler? Bilmiyoruz. İki haftadır haber alamıyoruz. Haftalık telefon görüşmelerine de çıkmıyordu. Daha önce mi öldü? Ne oldu da yaşamını yitirdi? Ölümüyle ilgili çelişki var. Ama durum nedir bilmiyoruz” dedi.

Ailesi tarafından alınan Şuyur’un cenazesi yasal işlemlerin ardından Siirt’in Eruh ilçesinde toprağa verilecek.

 

HABER MERKEZİ