Aile hekimleri iş bıraktı: Oyalama değil hakkımızı istiyoruz

Aile hekimleri iş bıraktı: Oyalama değil hakkımızı istiyoruz

Özlük ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi için birçok kentte iş bırakan aile hekimleri, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte verilen sözlerin unutulduğunu ve aile sağlığı merkezlerinin kaderlerine terk edildiğini söyledi.

Özlük ve ekonomik haklarının iyileştirilmesi için iki günlük iş bırakan aile hekimleri birçok kentte açıklama yaparak taleplerini dile getirdi.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF), Ankara Ulus Meydanı’nda yaptığı açıklamaya sağlık, emek ve meslek örgütleri ile siyasi partiler destek verdi. AHEF Başkanı Dr. Kemal Noyan, aile hekimlerinin tüm sağlık paydaşlarıyla birlikte son bir yıl içerisinde tüm yurtta 4 defa iş bırakıp, 3 kez miting yaparak seslerini hem kamuoyu hem de Sağlık Bakanlığı’na duyurmaya çalıştıklarını ifade etti.

‘Verilen sözler unutuldu’

AKP’nin uygulamaya koyduğu Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) ile birlikte verilen sözlerin unutulduğunu ve aile sağlığı merkezlerinin modernize edilmek yerine kaderlerine terk edildiğine dikkat çeken Noyan, “Birçok aile sağlığı merkezi fahiş elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememekte, artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde Aile Sağlığı Merkezleri’nde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20 bine yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak. Aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir” şeklinde konuştu.

Noyan, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:

‘Sağlıkta şiddet yasası istiyoruz’

  • Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz.
  • 30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz.
  • Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz.
  • Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz.

Kurttepe Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya gelen Adana Sağlık Platformu, Adana Tabip Odası, AHESEN, Genel Sağlık İş Sendikası, SES Adana Şubesi, TAHUD Adana Şubesi açıklama yaparak taleplerini dile getirdi.

Mersin’de iş bırakan sağlık emekçileri, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Antalya’da 2 gün sürecek iş bırakma eylemi yapan sağlık emekçileri de Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

 

HABER MERKEZİ