AKP’nin seçimler için atmayı planladığı adımlar belli oldu

AKP’nin seçimler için atmayı planladığı adımlar belli oldu

Anketlerde oy kaybı yaşadığı görülen AKP’nin seçimleri kazanmak için asgari ücret ve EYT gibi konularda bazı adımlar atmanın hazırlığı yaptığı öğrenildi.

AKP normal şartlarda Haziran 2023’te yapılacak kritik önemdeki seçimleri kazanmak için başta ekonomi olmak üzere, seçmen tabanını genişletme ve oy kaybını önlemeye dönük bir dizi düzenlemeyi 2022’de yaşama geçirmeyi hedefliyor.

AKP’nin önceliğini, en fazla oy kaybına neden olabilecek etken olarak değerlendirilen hayat pahalılığından en fazla etkilenen dar gelirli kesimlerin rahatlatılmasına dönük adımlar oluşturacak.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre, bu kapsamda asgari ücretin kimi AKP sözcülerinin de dile getirdiği gibi “insani düzeye” çekilmesi, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), 3600 ek gösterge düzenlemelerinin yaşama geçirilmesi planlanıyor.

Ayrıca, Seçim Yasası değişikliği, yeni anayasa çalışması, Cumhur İttifakı’nın genişletilmesi de AKP’nin seçime dönük hedefleri arasında.

Asgari ücret

İktidar partisinde en önemli sorun olarak vatandaşa “hayat pahalılığı” olarak yansıyan enflasyon görülüyor. Bu nedenle de dar gelirli kesimlerin “cebini rahatlatacak” adımların, seçimlere dönük çalışmalarda önceliği oluşturacağı ifade ediliyor. Bunların başında da asgari ücretliler ve emekliler bulunuyor.

Türkiye’de çalışan kesimlerin yaklaşık yarısını asgari ücret veya altında ücret alanlar oluşturuyor. İktidar partisine de en çok şikayet bu kesimlerden geliyor.

Bazı AKP sözcüleri de “asgari ücretin insani seviyeye” getirilmesi gerektiğini dile getiriyor. Bu nedenle de gözler hükümetin asgari ücretliye vereceği zamma çevrilmiş durumda.

Emekli aylıklarının artırılması için de çalışma yapıldığı belirtilirken, AKP kulislerinde “2 bin liranın altında emekli maaşı kalmamasının” hedeflendiği ifade ediliyor.

EYT formolü

İktidar için sorunlu alanlardan birisini ise kısaca EYT’li olarak adlandırılan “emeklilikte yaşa takılanlar” oluşturuyor. EYT’lilere düzenlemeye mesafeli duran Erdoğan’ın, 2023 seçimleri öncesinde sorunun çözümü için çalışma yapılması talimatı verdiği belirtiliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülecek çalışma kapsamında AKP içinde formül arayışı sürüyor. Bu kapsamda prim süresi dolmuş ama emeklilik yaşı gelmeyen kesimlere “erken emeklilik” öngörülmüyor. Ancak, geçmişe dönük prim borçları ve her ay ödenen genel sağlık sigortası aylık primlerini devletin karşılaması seçeneği üzerinde duruluyor.

Ayrıca, halen gazeteciler, madenciler, sağlıkçıların da aralarında bulunduğu bazı meslek gruplarındaki “yıpranma hakkı”nın kapsamının genişletilmesi de tartışılıyor. Yıpranma hakkı kapsamına giren meslek gruplarının sayısının artırılarak, erken emeklilik yolunun açılması formülü üzerinde duruluyor.

HABER MERKEZİ