Alevi örgütlerinden mahkemeye başvuru: Cemevleri fatura ödemeyecek

Alevi örgütlerinden mahkemeye başvuru: Cemevleri fatura ödemeyecek

Cemevlerine gelen yüksek faturalara karşı İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelen Alevi Örgütleri, mahkemeye başvurarak, faturaları ödemeyeceklerini kaydetti.

Alevi Dernekleri Federasyonu bileşenleri ve bağımsız Alevi örgütleri, kurumlarına gelen yüksek fiyatlı faturalara ilişkin Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu, Oya Ersoy, sanatçı Tolga Sağ, Alevi dedeleri ve çok sayıda kişi katılarak destek verdi.

Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, Türkiye’de sadece eşit yurttaşlık istediklerini belirterek, “Türkiye’nin her yerinde Alevilerden eşit yurttaşlık vergileri alınıyor. Ama gelin görün ki Cemevlerimize ibadethane statüsü verilmiyor. Türkiye Cumhuriyeti artık bizi ikinci sınıf vatandaş olarak görmekten vazgeçmelidir. Aleviler bu ülkenin asli vatandaşıdır, asli unsurudur. Cemevlerinin hukuksal statüsünü Aleviler tanımlar devlet de bunu kabul görmelidir. Ama kabul etmedi. Onun içindir ki Cuma günü bütün Alevi örgütleri adliyelerin önüne gidecek ve hiç biri faturalarını ödemeyecek” dedi.

Cemevlerimizin hukuksal anlamdaki statüleri bile mahkeme kapılarına gelmesi bile bu devlet için bir utançtır. Ne demek bir ibadethanenin ibadethane olup olmadığını mahkeme kapılarına sürükleyeceksiniz? Yapılması gereken bu statüyü kabul görmeleridir. Alevilerin ibadethanesi de Cemevidir, ticarethane değildir. Ticarethane olarak gören bu zihniyeti kınıyorum. Bu vesileyle Türkiye’nin hiçbir yerinde bu faturaları vermeyecektir. Gelip kessinler. Devlet bizi vatandaş olarak görmüyorsa bizden vergi almasın, bizi askere götürmesin. Bu hakların bize tanınmaması bir utançtır.

Ardından söz alan avukat Nuray Aslaner, Cemevlerinin bundan sonra fatura ödememesi için mahkemeye başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Açıklamanın ardından adliyeye geçen Alevi örgütleri temsilcileri Cemevlerinin ibadethane sayılması ve gelen faturaların ödenmemesi için mahkemeye başvuruda bulundu.

 

HABER MERKEZİ