Ali Babacan: Kürt meselesini çözeceğiz

Ali Babacan: Kürt meselesini çözeceğiz

Urfa’da açıklamalarda bulunan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iktidarın Kürt sorununa dair yaptığı açıklamalara tepki göstererek, “Kürt meselesini çözeceğiz” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin Eyyübiye 1’inci Olağan İlçe Kongresi’nde gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Bir yıl önce Ekim ayında Urfa’da il kongresine katıldığını hatırlatan Babacan, “Aradan geçen zamanda 60 il 100’den fazla ilçe gezdim. İnsanlar daha iyi bir refah hak ediyor. Ekonomi yerlerde sürükleniyor” dedi.

Faili meçhul cinayetlerin yoğun yaşandığı 1990’lı yılları hatırlatan Babacan, “Hak ihlallerinin yaşadığı 1990’lı yılların ardından 2001’de ciddi bir ekonomik kriz yaşadı. Ardından AKP geldi bende görev aldım. Çok büyük emek verdik. Dışişleri Bakanı oldum. Hep beraber çalıştık. OHAL’i kaldırılıp, ifade özgürlüğüne kadar güzel işlere imza attık. Anadilde savunmanın önünü açtık. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün kurulmasını sağladık. Bunları bu ülkede yaptık” diye konuştu.

Türkiye’de 2013 yılında ekonominin iyi bir dereceye geldiğini ifade eden Babacan konuyla ilgili şunları söyledi:

Milli gelir tarihi zirveye ulaştı ancak hikaye buradan sonra kötü oldu. Aynı partinin eliyle her şey ters yüz oldu. Liyakat gitti, tek bir kişinin keyfi kararları geldi. Hukuk adalet ayaklar altına alındı. Türkiye gece yarısı kararnamelerle yönetilir hale geldi. Merkez Bankası Başkanları mevsimlik işçiye döndü. Bugün artık veliler uykusuz geceler geçiriyor. Bir gece de İstanbul Sözleşmesi’nden çıktık. Kadına karşı şiddet arttı. Kürt sorunu yine gündemde. Sayın Erdoğan’a yapılan her eleştiri suç sayıldı. Devlet kendi vatandaşı ile kavga etmeye başladı. Her hafta yeni düşmanlar tahtaya yazılıyor. Herkes düşmanlaştırılıyor. Büyük bir KHK zulmü yapıldı. Yazık değil mi bu ülkeye.

‘Bahçeli krizlerin ortağı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 2001 ekonomik krizinde de hükümetin ortağı olduğuna dikkati çeken Babacan, “Bu kadar kriz var. Bahçeli de bu krize ortak tıpkı 2001 yılında olduğu gibi. Bahçeli krizlerin ortağıdır. Sayın Erdoğan kusura bakmasın demokratik kazanımlarımızın eskiye dönmesine izin vermeyeceğiz. Her fırsatta bizim yönetimimizin başarıları ile övünüyor Sayın Erdoğan. Son yılların başarısını neden anlatmıyorsun? Merkez Bankası’nın faizi Avrupa’nın en büyüğüdür. Dolar her an artıyor, enflasyon artıyor. Madem alanım ekonomi diyorsun neden düzeltmiyorsun? Çünkü düzeltemezsin” diye konuştu.

Mazaret aramayın’

İktidar yetkilileri tarafından dillendirilen Kuzey ve Doğu Suriye’ye askeri operasyon iddialarına değinen Babacan, “Yeni bir operasyonun sesleri geliyor. Yapılacak operasyonları ekonominin bozulmasına mazeret yapmayın. Zaten ekonomi bozuk. ‘Ne yapalım ekonomik operasyon yaptık ekonomik bozuldu’ demeyin. Ekonominin bozulmasının nedeni kötü yönetim” dedi.

‘Keyfi yönetime son verceğiz’

Urfa’nın tarım şehri olduğunu dile getiren Babacan şunları söyledi:

Tarımda giderler 4’e katlandı. Bu bir yılda oldu. Maliyet artıyor, bunun temelinde döviz kuru var. Urfa girişinde pankart var millet bizi elektrik sorunundan kurtar diyor” dedi. Tarım politikaları ile ilgili DEVA’nın çözüm paketi hazırladığını belirten Babacan, “Kanal İstanbul inadını bırakın. Bu toprakların suya ihtiyacı var. Kuraklık yılındayız. Yağmur yağdırmak kulun elinde değil ama buna alternatif oluşturma kulun elinde. Her konuda eylem planımız var. Güçlü parlamenter sistem için planımız hazır. Bu gerilemeye sona erdireceğiz. Keyfi yönetime son vereceğiz.

‘Kürt sorununu keyfi yönetim büyüttü’

Konuşmasında Kürt sorununa da değinen Babacan, “Keyfi yönetim Kürt meselesini büyüttü, Kürt meselesini çözeceğiz” dedi.

 

HABER MERKEZİ