Alibaba’da cinsel tacize maruz bırakıldığını duyuran kadın işten çıkarıldı

Alibaba’da cinsel tacize maruz bırakıldığını duyuran kadın işten çıkarıldı

Çin’deki e-ticaret şirketi Alibaba’da bir erkek yönetici, kadın çalışana cinsel tacizde bulundu. Şirketin olaya sessiz kalması üzerine, tacizi duyuran kadın ‘şirketin itibarını zedelediği’ iddiasıyla işten çıkarıldı.

Çin merkezli e-ticaret şirketi Alibaba’da aylar önce bir kadın, erkek yönetici tarafından cinsel tacize maruz bırakıldı.

Kadın, durumu şirket yönetimine bildirdi ancak fail hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Bunun üzerine kadın, şirketin adım atmadığını belirterek tacizi kamuoyuna duyurdu. Bunu duyurması üzerine şirket, erkeği işten çıkarma kararı aldı ve iki üst düzey yöneticisini istifaya zorladı.

Soyadının Wang olduğu belirtilen erkek, Ağustos ayında polislerce gözaltına alındı.

Jinan şehrindeki savcılar, Wang’ın tutuklanmasını reddederek 15 gün gözaltında tutulmasına karar verdi.

BBC’de yer alan habere göre savcılığın kararı tepki çekerken, kadın verdiği ifadede tacizin gerçekleştiği iş gezisinde, kendisine zorla alkollü içecek içirdiklerini ve yemek sırasında şirket müşterisinin kendisini taciz etmesine karşın müdürün olaylara göz yumduğunu belirtti.

Alibaba CEO’su Daniel Zhang, olayın duyulmasının ardından yaptığı açıklamada, olaylara karışanların iş akdinin askıya alındığını ve kapsamlı bir soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Zhang, “Benden başlayarak, yönetimden başlayarak, insan kaynaklarından başlayarak, Alibaba’daki herkesin empati kurması, düşünmesi ve harekete geçmesi gerekiyor” dedi.

‘Yanlış bir şey yapmadım’

Bunların ardından şirket, kadını işten çıkardı. İşten çıkarma mektubunda tacize uğrayan kadının şirketin itibarını zedelediği öne sürüldü.

Alibaba, kadını “yanlış bilgiler yaymakla” suçladı. Devlet destekli Dahe Daily gazetesine açıklama yapan kadın, yasal yollarla hakkını arayacağını söyledi.

Kadın, “Yanlış bir şey yapmadım ve kesinlikle bunu kabul etmiyorum. Haklarımı korumak için yasal yollara başvuracağım” dedi.

 

HABER MERKEZİ