Anayasa Mahkemesi’nden gazeteci Sedef Kabaş’ın ‘tedbiren tahliye’ talebine ret

Anayasa Mahkemesi’nden gazeteci Sedef Kabaş’ın ‘tedbiren tahliye’ talebine ret

Anayasa Mahkemesi (AYM), tutuklu gazeteci Sedef Kabaş’ın avukatlarının “tedbir yoluyla derhal tahliye edilmesi” talebini reddetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), katıldığı televizyon programında kullandığı ifadeler nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlarından tutuklu yargılanan gazeteci Sedef Kabaş’ın avukatlarının başvurusuna yanıt verdi.

Kabaş’ın avukatları, tahliye isteminin yerel mahkemece reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapmış, başvurunun öncelikle görüşülmesini isteyerek, tedbir talebinde bulunmuştu.

Başvuruda, Sedef Kabaş’ın “tedbir yoluyla derhal tahliye edilmesi ve başvurunun öncelikli olarak pilot dava usulüne göre incelenmesi” talep edildi.

Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, “tedbiren tahliye talebi”ni reddetti.

Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü uyarınca, tedbir talebi, başvurucunun yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması üzerine verilebiliyor.

Kabaş’ın, tutuklanmasıyla kişi hürriyeti ve güvenliği, ifade ve basın özgürlüğü haklarının ihlal edildiğinin tespit edilmesi de talep edilen bireysel başvuru, esas yönünden inceleme yapılmak üzere daha sonra görüşülecek.

HABER MERKEZİ