Ankara Gar Katliamı Davası: Türkiye IŞİD’e para akışının sağlandığı ağın tam ortasında

Ankara Gar Katliamı Davası: Türkiye IŞİD’e para akışının sağlandığı ağın tam ortasında

Ankara Katliamı davasında tutuklu sanıkların ailelerine para yardımı yapıldığı ortaya çıktı. Dava avukatlarından Senem Doğanoğlu, Türkiye’nin IŞİD’e para akışının sağlandığı büyük bir finanslar ağının tam ortasında olduğunu belirterek bu para akışını kimin sağladığının araştırılmasını istedi.

10 Ekim 2015’te IŞİD tarafından gerçekleştirilen Ankara Gar Katliamı davasının firari sanıkları ve insanlığa karşı suçtan yargılanan tek tutuklu sanık Erman Ekici’nin yargılandığı davanın 14’üncü duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Duruşmaya, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, HDP ve CHP milletvekilleri ile çok sayıda avukat katıldı.

Sanık sandalyelerinin boş olduğu duruşmaya Erman Ekici tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

İfade ve ekler dosyaya konuldu

Dosyaya gelen bilgileri aktaran mahkeme başkanı, duruşmada dinlenmesi beklenen IŞİD’in Adıyaman’daki yapılanmasının kurucusu Mustafa Dokumacı’nın eşi Ulkar Mammadova’nın adresinde bulunmadığından SEGBİS bağlantısının sağlanamadığını söyledi.

Mahkeme başkanı ayrıca, geçen sene Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yakalandığı belirtilen IŞİD’in “Türkiye Vilayeti” sorumlusu ve itirafçı Kasım Güler’in yargılandığı Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nden, soruşturma aşamasında alınan ifade ve eklerinin dosyaya eklendiğini belirtti.

‘MİT’te bilgiler var’

Ardından 10 Ekim Ankara Katliamı Davası Avukat Komisyonu’ndan avukatlar söz aldı. Avukat Gülşah Kaya, Kasım Güler’in ifadesinin tamamını inceleyebildiklerini ancak CD halinde gelen ek bilgileri inceleyemediklerini aktardı.

Güler’in ifadesinden, firari sanıklara dair MİT’te kimi bilgilerin olduğunun anlaşıldığını söyleyen Kaya, “Öte yandan firari sanıklardan İlhami Balı’nın da öldüğünü belirtiyor. Oysa ki eşi burada yaşadığını söylemişti. Yine firari sanıklardan Yunus Durmaz’ın, Ebu Zeynep’in emri altında çalıştığını söylüyor. Ömer Deniz Dündar’ın da önemli bir büro sorumlusu olduğunu, Yunus Durmaz’ın katliamı doğrudan planladığını söylüyor. Yine bu dosyada sıkça sanık olması gerektiğini söylediğimiz Mustafa Dokumacı’nın önemli görevlerde yer aldığını söylüyor” şeklinde konuştu.

‘Örgüt şeması çizildi’

İlk defa bir sanığın örgütün şemasını çizdiğini vurgulayan Kaya, “Saklanan silah ve mühimmatlardan bahsediyor. Kimi programlardan bahsediyor. Neredeyse Türkiye’nin her şehrinde saklanan mühimmat ve silahların olduğunu söylüyor” diye belirtti.

Faillerin ailelerine yardım edilmiş

Dosyaya eklenen bilgilerden 10 Ekim Katliamı’nın tutuklu sanıklarının neredeyse tamamının ailelerine para yardımı yapıldığına dair bilgilerin de yer aldığını vurgulayan Kaya, Güler’in tanık olarak dinlenmesi talebinde bulundu. Kaya ayrıca Güler’in yargılanacağı Ankara 20’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nden dijital materyallerin de gönderilmesi talebinde bulunulmasını istedi.

‘Suriye’ye götüren kişi Dokumacı’

Avukatlardan Gamze Gökoğlu, dosyada sanık olması gereken kişiler hakkında takipsizlik kararı verildiğini hatırlattı. Gökoğlu, dosyada sanık olmamasına rağmen Mustafa Dokumacı’nın hem örgüt yöneticisi olması hem de Ankara Katliamı’ndan sorumlu olması sebebiyle fail olduğunu vurgulayarak, suç duyurusunda bulunulması talebinde bulundu.

Dokumacı’nın Türkiye’de katliamları gerçekleştiren canlı bombaların eğitilmesinden sorumlu olduğunu söyleyen Gökoğlu, bombacıların ailelerinin ifadesini aktardı. Gökoğlu, ifade veren canlı bombacıların yakınlarının, canlı bombacıları Suriye’ye götüren kişinin Mustafa Dokumacı olduğunu belirttiklerini söyledi.

Avukat Eylem Sarıoğlu da dosyaya eklenen ifadelerden, katliamın talimatını veren kişinin Nusret Yılmaz olduğunun anlaşıldığını söyleyerek “örgüt üyeliği” yerine “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla yargılanması gerektiğini ifade etti.

‘Paralar Türkiye’den geçiyor’

IŞİD’in mühimmat sevkiyatını ve yaptıklarını anlatan bir rapor geldiğini belirten Avukat Senem Doğanoğlu ise şunları dile getirdi:

MASAK raporunu teyit eden bilgiler var. Kasım Güler’in dijitallerinde ortaya çıkan bir kısım belge MASAK’ı teyit etmekte. 96 kişinin listelendiği bir excel listesi var. Burada bir maaş listesi var. MASAK raporu da Irak’ta ‘esir ve şehit ailelerine’ gelir toplamakla yükümlü olan birinden bahsediliyor. MASAK raporu başka ülkelere giden paraların da Türkiye’den geçtiğini gösteriyor. Türkiye IŞİD’e para akışının sağlandığı öylesine büyük bir finanslar ağın tam ortasında ve 2015’ten beri devam ediyor. Katliamın aranan failleri adına para akışı var. Kim yapıyor bu işi? Bunun araştırılmasını istiyoruz.

 

HABER MERKEZİ