Asgari ücretteki vergi indirimi komisyonda kabul edildi

Asgari ücretteki vergi indirimi komisyonda kabul edildi

Asgari ücretlilerin vergi dışında bırakılması, diğer çalışanların ücretlerinin de asgari ücretin brüt tutarı oranında vergiden muaf tutulmasına ilişkin önerge, Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşüldü. 11 maddelik teklifin görüşmelerinde CHP, HDP ve İYİ Partili milletvekilleri eleştirilerini dile getirdi.

HDP’nin komisyon üyesi Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan yeni ekonomi modelini eleştirdi. Çalışma Bakanının sözlerini hatırlatan Paylan, “Tüm emekçiler için ‘asgari ücrete kadar olan gelir vergi dışı olacak’ herkes de bunu bir müjde olarak algıladı ama Çalışma Bakanınıza karşı, onun açıklamasına karşı bir teklife imza atmışsınız. Bütçe hakkı çerçevesinde BOTAŞ’a bir aktarım öngörüyor bu yasa teklifi ama bunun için bir ek bütçenin gelmesi gerekir diyoruz. Bu, bütçe hakkıysa ek bütçeyle olur. Anayasa’ya aykırıdır, ek bütçe gelmelidir buraya, ek bütçe üzerinden tartışmalıyız” ifadelerini kullandı.

‘Bütçe kanunu geçerliliğini kaybetti’

CHP Komisyon üyesi Mehmet Bekaroğlu ise “Sadece bugün görüşeceğimiz 7’nci maddeyle ilgili bir problem değil yani çıkarmış olduğumuz bütçe kanunu da artık geçerliliğini kaybetmiştir. Ek bütçe yapmamız gerekiyor. Bunu yapmıyorsak milleti kandırıyoruz, Anayasa’yı dolanıyoruz, kendimizi kandırıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin hakkı olan bir şeyi Cumhurbaşkanına devrediyoruz” dedi.

Komisyonu’na sunulan önerge ile Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan “Ücretlerde” başlığı altına “Gelir Vergisi’nden İstisnalar” bölümüne asgari ücretli çalışanların da eklenmesi öngörüldü. Önerge ile asgari ücretten vergi alınmaması ve diğer çalışanların işçi Sosyal Güvenlik Kurumu primi ve işsizlik sigorta pirimi düşüldükten sonra kalan ücretlerinde asgari ücretin aylık brüt tutarı kadarının vergiden muaf tutulması öngörüldü.

 

HABER MERKEZİ