Askerlerin nehre attığı mülteciler için kayıp başvurusu

Askerlerin nehre attığı mülteciler için kayıp başvurusu

Askerler tarafından Meriç Nehri’ne atıldığı belirtilen 2 mülteci için kayıp başvurusu aldıklarını aktaran İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, nefret suçu işlendiğini ve olayda kasıtlı bir yönelim olduğunu söyledi.

Yunanistan’dan Türkiye’ye iade edildikten sonra bir jandarma komutanın emriyle 24 Ağustos’ta Meriç Nehri’ne atıldığı belirtilen 45 sığınmacıdan bazılarının akıbeti halen bilinmiyor. Nehre atıldıktan sonra kurtulmayı başaran bazı sığınmacıların Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi üzerinden yaptığı başvuru üzerine Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin resen soruşturma başlattı.

Başvurucu sığınmacıların avukatları, ayrıca akıbetleri bilinmeyen sığınmacılar için nehirde arama çalışmaları başlatılması talebiyle Edirne Valiliği’ne başvuru yaptı.

İHD’ye kayıp başvurusu

Savcılık başvuru yapan 2 sığınmacının ifadesini alarak, yer tespiti yaptı. Olayın yaşandığı yerin Edirne’nin Uzunköprü ilçesi olduğu belirlendi. Ancak akıbetleri bilinmeyen sığınmacıların bulunması için halen bir arama çalışması başlatılmadı.

Olaya ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ne de olaydan kurtulmayı başaranlar ve yakınları tarafından 5 başvuru yapıldı. İHD’li yetkililer, söz konusu başvurulardan 3’ün hak ihlaline dair, 2’sinin ise kayıp başvurusu olduğunu aktardı.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, 45 kişilik mülteci grubunun askerlerce nehre atılmasının yaşananları gözler önüne serdiğini vurguladı.

Bin 500 cenaze çıkarıldı

Meriç Nehri’nde bugüne kadar çok sayıda sığınmacının yaşamını yitirdiğine dikkati çeken Yoleri, son birkaç yıl içerisinde bin 500 cenazenin nehirden çıkarıldığı yönünde bilgi aldıklarını paylaştı. Bu rakamın olayın ne kadar vahim olduğunu gösterdiğini dile getiren Yoleri, “Yani kaçak geçişlerin yanı sıra Meriç’e atılan mülteciler olayında açıktan bir nefret suçu işlenmiş. Çünkü orada ‘bizim askerlerimiz sizin için ölürken siz burada ölün’ diyerek nehre atıyorlar. Bunun ötesinde de kasıtlı bir yönelim söz konusudur” dedi.

Korkular kırılıyor

Mültecilerin sınır dışı edilme korkusuyla yaşadıkları hak ihlalleriyle ilgili yasal sürece başvurmadıklarını aktaran Yoleri, son olayda bu korkunun kırıldığını söyledi. Yoleri, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Çok travmatik bir olay yaşamalarına rağmen şikayetçi oldular. 2 tane kayıp var ve yakınları bu olaya dair şikayetçi de olmuş. Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma devam ediyor. Olayın nerede yapıldığına ilişkin tespit yapıldı. Bu olayın failleri ve kayıtların araştırılması devam ediyor. Resmi gelen başvuruda 2 kişi kayıp ama bize bildirilmeyen durumlar olduğunu düşünüyoruz. Çünkü atılanlar arasında çocuklar varmış.

Savcılık, valilik, kaymakam, AFAD gibi kurumların bu olaya gönüllü olarak dahil olmadığını söylenen Yoleri, kayıpların bulunması için çaba göstereceklerini ve olayın takipçisi olacaklarını belirtti.

HABER MERKEZİ