‘Ataerki ve ayrımcılık var’: Irak seçimlerinde kadının adı yok

‘Ataerki ve ayrımcılık var’: Irak seçimlerinde kadının adı yok

Irak’ta seçime sayılı günler kala çalışmalar sürerken, kadınlar bu süreçte yok sayıldıklarını söylüyor.

Irak’ta 10 Ekim’de yapılacak genel seçimlere sayılı günler kala, seçim çalışmaları da hız kazandı.

Seçim sürecinde yok sayıldıklarını belirten kadınlar ise seçmen olarak oylarının önemsenmesini istiyor.

NuJinha’ya konuşan Süleymaniye’de Kürdistan İttifakı adayı Dr. Nermin Meruf, tüm kesimleri temsil etmek isteyen adayların, kadının oyunu almayı başarması gerektiğini vurguladı.

Kadın bir aday olarak kadınların oylarına çok önem verdiğini belirten Nermin Meruf, “Bizlerin omuzlarına düşen, kadınlara oy vermek ve kadınlara destek olmaktır” dedi.

İnsan ve kadın hakları savunucusu Sinor Kerim ise kadın ve erkek adayları eleştirerek şunları söyledi:

Toplum için iki cinsiyet arasındaki ayrımcılık demokratik standartlara göre olmalıdır. Örneğin cinsiyet eşitliği olmalı. Toplumda dengesizlik, ataerkil ve namus koruması düşünceleri hala yaygın. Kürt toplumunda da hala cinsiyet ayrımcılığı var ve kadınların karar verme hakkı yok. Her iki cinsiyetten adaylar kadınların oylarını önemsemiyor. Bir erkeğin oyunu kazanmak demek bir ailenin oyunu kazanmak anlamına geliyor. Bu yüzden kadınlara sorma ihtiyacı duyulmuyor. Adaylar bu zihniyeti geçemedikleri için toplumu bile yönetemezler. Biz kadınlar bu tehlikeyi daha çok görmeli ve ona karşı durmalıyız. Adayların kadın sorunlarına odaklanması ve kadınların fikirleri ile bakış açıları üzerinde çalışmaları gerekir.