Avrupa Konseyi Türkiye’ye süre verdi: Demirtaş ve Kavala bırakılsın

Avrupa Konseyi Türkiye’ye süre verdi: Demirtaş ve Kavala bırakılsın

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, AİHM kararlarına rağmen serbest bırakılmayan Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala’nın tahliye edilmesini, mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep ederek, Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre verdi.

Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanıp uygulanmadığını denetlemek üzere yaptığı toplantının ardından açıklama yaptı.

Komite, AİHM kararına rağmen serbest bırakılmayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve iş insanı Osman Kavala ile ilgili aldığı kararları açıkladı.

Komite, başta Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava ve Yargıtay’ın onama kararı olmak üzere, Demirtaş’ın yasama dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan açıklamaları nedeniyle uygulanan bütün olumsuz yaptırımların sonuçlarının ortadan kaldırılması gerektiğini hatırlattı.

Komite, Aralık oturumuna kadar Kavala’nın serbest bırakılmasını bekleme kararı aldı.

Kararın devamında, Demirtaş’ın tutuklanmasının ve tutuklu yargılanmasının çoğulculuğu boğmak, siyasi tartışma özgürlüğünü sınırlamak gibi gizli bir amaç güttüğünü, başvuranın milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasının ve ceza kanununun siyasi konuşmalar nedeniyle kendisini cezalandırmak için uygulanma şeklinin öngörülebilir olmadığını, kanunda öngörülmediğini (Madde 10) ve bunun sonucunda tutukluluğunun başvuranın Meclis faaliyetlerine katılmasını fiilen imkansız hale getirdiği ifade edildi.

Kararda “Propaganda suçundan verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının, Demirtaş’ı cezaevinde tutma ve seçimlere katılmasını engelleme amacı taşıdığı” belirtildi.

Demirtaş’ın serbest bırakılmasını ve mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep eden Komite, Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre verdi.

Türkiye’ye daha önce de süre verilmişti

Komite, daha önce AİHM Büyük Daire kararı doğrultusunda Hükümet’e eylem planı sunması için 22 Haziran’a kadar süre vermişti.

Ek süre talep etmediği halde eylem planı sunmayan Türkiye’ye 30 Eylül’e kadar süre verildi.