Avustralya, koalaları nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine ekledi

Avustralya, koalaları nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine ekledi

Avustralya, sayıları son yıllarda önemli ölçüde azalan koalaları, nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine dahil etti.

Avustralya’da Federal Hükümet, koalaların sayıları, ağaç kesimleriyle tarla açma, orman yangınları, kuraklık, hastalık ve diğer bazı nedenlerden dolayı son yıllarda düşüşe geçti.

2019-2020 yıllarındaki orman yangınlarında 5 bin civarında koalanın yaşamını yitirdi. Yine bu yangınlarda yalnızca New South Wales’teki yaşam alanlarının yüzde 24’ü tahrip oldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre yaşanan bu düşüş sonrası koalalar, doğu kıyılarının büyük bölümünde nesli tükenmekte olan hayvanlar listesine eklendi.

Hükümet yetkilileri, koalaların Queensland, New South Wales ve Avustralya Başkent Bölgesi’nde söz konusu listeye eklendiğini açıkladı.

Yapılan çağrıda, bölgelerdeki koalaların hızla değişen yaşam alanları ve iklim değişikliğinden korunması istendi.

Çevre Bakanı Sussan Ley, yaptığı açıklamada, “Bu liste koalaların korunmasına öncelik veriyor” dedi. Yetkililerin bir kurtarma planı tasarladıklarını belirten Ley, arazi geliştirme uygulamalarının artık türler üzerindeki etkileri açısından değerlendirileceğini de söyledi.

Geçtiğimiz yıl New South Wales’te yapılan bir araştırma, bölgede acil önlem alınmaması halinde, koalaların 2050 yılına kadar neslinin tükeneceği sonucuna ulaşmıştı.

Bundan yalnızca 10 yıl önce koalalar bu bölge ve eyaletlerde “savunmasız” türler olarak listelenmişti. Hızlı bozulmaya karşın, bölge yönetimleri harekete geçmemekle suçlanıyor.

 

HABER MERKEZİ