Avustralya’dan da Pekin Kış Olimpiyatları için diplomatik boykot kararı

Avustralya’dan da Pekin Kış Olimpiyatları için diplomatik boykot kararı

ABD’den sonra Avustralya da 2022 Pekin Kış Olimpiyatlarına resmi heyet göndermeyeceğini açıkladı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, “Avustralya’nın ulusal çıkarları bunu gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

Başbakan Morrison, Avustralya’nın 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na yaklaşımına dair bir açıklama yaptı. ABD’nin Olimpiyatları boykot kararına katılacaklarını ilan eden Morrison, Çin ile ilişkilerin son yıllarda kötüleştiğini hatırlatarak Avustralya’nın bu yöndeki kararının bir sürpriz olmadığını belirtti.

“Bunu yapıyorum, çünkü Avustralya’nın ulusal çıkarları bunu gerektiriyor” diyen Başbakan Morrison, “Yapılması doğru olan şey bu” dedi.

Kararın sadece resmi heyeti kapsadığını kaydeden Morrison, Avustralyalı sporcuların Olimpiyatlarda yarışabileceklerini vurguladı.

Nükleer deniz altı krizi

ABD’nin yaptığı gibi boykot kararına gerekçe olarak ‘Çin’in Sincan’da Uygur Türkleri’ne yönelik işlediği insan hakları ihlallerine’ atıfta bulunan Morrison ayrıca Pekin yönetiminin Avustralya’nın nükleer denizaltı satın alma  girişimini engellemeye çalışmasının da kararlarında etkili olduğunu sözlerine ekledi.

İlk boykot kararı ABD’den 

ABD yönetimi de önceki gün 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’nı diplomatik düzeyde boykot etme kararı aldığını duyurmuştu. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek, 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na resmi bir heyetin gönderilmeyeceğini açıklamıştı.

HABER MERKEZİ