Ayağı olmayan tutukluya ayakta sayım dayatması

Ayağı olmayan tutukluya ayakta sayım dayatması

Cezaevinde çıplak aramaya maruz kalan Şaban Kaygusuz’a, bir ayağı olmamasına rağmen ayakta sayım dayatıldı. Anne Durri Kaygusuz, “Sayım esnasında oturduğu sandalyeden yere atmışlar ve işkence etmişler” dedi.

Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden 19 Ekim’de “güvenlik” gerekçesiyle Kayseri Bünyan 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen, bir eli ve bir ayağı olmayan, yüzde 90 engelli raporlu Şaban Kaygusuz (24), ayakta sayım dayatmasına maruz kaldı.

Yaşananlarla ilgili Kaygusuz’un ailesi, 23 Ekim’de İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Sevk sonrası ilk defa 25 Ekim’de Kaygusuz’u Kayseri Bünyan 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde ziyaret eden aile bireyleri, Kaygusuz’un başına gelenleri sevk edildiği cezaevinde öğrendi.

Çıplak arama yapılmış

Mezopotamya Ajansı’ndan Emrullah Acar ve Ferhat Çelik’e konuşan anne Durri Kaygusuz, cezaevi yönetiminin kendilerine haber vermeden oğlunu Kayseri’ye sevk ettiklerini söyledi. Kaygusuz, “Bir eli, bir ayağı olmayan bir engelli insanı sürgün etmek nasıl bir vicdansızlıktır. Oğlum 22 Ekim’de beni telefon ile aradı ve kendisine çıplak arama yapıldığını söyledi. Cezaevi girişinde çıplak arama dayatmışlar, o da kabul etmemiş. 5 gardiyan engelli çocuğumu yerlere vurarak, bütün elbiselerini üstünde yırtarak onu çırılçıplak aramışlar. Günahtır, engelli bir insana bunlar yapılıyor” diye konuştu.

‘Sandalyeden yere atmışlar’

Oğlunun çıplak aramadan sonra tekli koğuşa konulduğunu belirten Kaygusuz, şunları dile getirdi:

Oğlum tek başına elbiselerini yıkayamıyor, yemek yiyemiyor, tuvalete gidemiyor. Tek başına bir odada yaşaması mümkün değil. Ona rağmen tek kişilik hücreye koyuyorlar, ancak oğlumun itirazları sonrası onu alıp 5 kişinin kaldığı bir koğuşa koyuyorlar. Hukuksuzluklar yine son bulmuyor. Ayağı olmayan oğluma ayakta sayım dayatıyorlar. Oğluma sayım esnasında neden ayağa kalkmadın diyerek, oturduğu sandalyeden yere atmışlar ve ona işkence etmişler.

Anne Kaygusuz, yaşananlara ilişkin duyarlılık çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ