Aydın’da ekoloji örgütlerinden maden karşıtı yürüyüş

Aydın’da ekoloji örgütlerinden maden karşıtı yürüyüş

Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan Topçam Mahallesi’ndeki madene tepki gösteren ekoloji örgütleri, geçen hafta Coşkun ailesine yapılan silahlı saldırıyı da kınadı.

Ekoloji Birliği, Çine Yaşam Platformu ve Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu, Aydın Çine ilçesinde bulunan maden sahasında madenlere karşı basın açıklaması yaptı. Açıklamaya çevre ilçelerin yanı sıra Muğla Milas’ta Akbelen Ormanı için eylemde olan İkizköylüler ve çok sayıda kişi katıldı. Topçam Mahallesi girişinde toplanan kalabalık grup, “Havama, suyuma, toprağıma, yaşam alanlarıma dokunma” ve “Her ağacı tek tek savunacağız” pankartları açarak mahalle merkezine kadar yürüyüş düzenledi.

‘Hava, su ve toprak kar hırsıyla saldırı altında’

Ortak açıklamayı yapan Aydın Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Şenay Hastaoğlu Tekinbaş, ülkenin dört bir yanındaki suyun, toprağın ve havanın kar hırsıyla saldırı altında olduğunu vurguladı. Tekinbaş,  şunlara dikkat çekti:

“Ülkenin pek çok yerinde olduğu gibi Çine’de de madencilik faaliyetleri usulsüz. Gerçeklere aykırı ÇED raporlarıyla çevre, yaşam alanları, doğa, halk sağlığı, orman köylüsü, iklim krizi gözetilmeden Anayasa ya aykırı olarak vahşi madencilik metoduyla yapılıyor. Çine’nin ormanları da rüzgar gülleri ve maden arama/çıkarma nedeniyle kıraç hale getirilmiştir. Bir tane ağaca dahi muhtaç olduğumuz halde binlerce ağaç, şirketler tarafından yok edilmiştir. Öyle ki toprağın altında bir gram kömür, bir gram feldispat, kuvars bırakmak istememektedirler.”

Saldırıya kınama

Topçam’da ormanlar katledilirken su kaynakları üzerine de maden ocakları açıldığını belirten Tekinbaş, geçen hafta madene karşı mücadele eden Coşkun ailesine yapılan saldırıyı da hatırlattı. Coşkun ailesinin evlerinin dibinde maden çıkarma işlemi yapıldığını aktaran Tekinbaş, şunlara dikkat çekti:

“Ailenin tüm ürünleri toz altında kalıyor. Fıstıklarının verimi düşmüş durumda. Dağlarında artık ne cintar bitiyor ne keçi otluyor. Ne kendilerinin ne de hayvanlarının can güvenliği var. Dinamitler evlerinin dibinde patlatılıyor. Bu patlatmalar nedeniyle Coşkun ailesinin suyunun çıktığı yer dahi yer değiştirmiş, maden sahasından çıkmaya başlamıştır. Madenciler ise Coşkun ailesine su vermek istememektedir. Ya da sanki lütufta bulunurcasına vermektedir. Tüm değerleri paraya çeviren, emeği değersizleştiren bir zümre, yaşam alanlarımızı tehdit ederken yaşam savunucularına saldırmayı, onları tehdit etmeyi de ihmal etmiyor.”

‘Emeği ve yaşamı savunmaya devam edeceğiz’

Yapılan bu saldırıyla köylünün talana razı edilmek istendiğini dile getiren Tekinbaş, “Bizler gerçekleri biliyor, Coşkun ailesine yapılan saldırıyı ve basındaki çarpıtmaları şiddetle kınıyor, delillerin karartılmasına izin verilmeden olayın tüm gerçekleriyle aydınlatılmasını Yetkili mercileri göreve Olayın takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

HABER MERKEZİ