‘AYM esasa girmeden davayı hemen reddetmeli’

‘AYM esasa girmeden davayı hemen reddetmeli’

Kapatma davası için hazırladıkları ön savunmayı hatırlatan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AYM’nin esasa girmeden davayı hemen reddetmesi gerektiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Kapatma Davası’na dair ön savunmanın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) sunulduğuna dikkati çeken Sancar, savunmada davanın siyasi nedenlerle açıldığının altını çizdiklerini söyledi.

Durumun çok çıplak olduğunu belirten Sancar, “Bunu ayrıca anlatmaya da gerek yok çünkü hepimizin tanıklığında yaşandı. İktidarın küçük ortağı, işte ortak mı değil mi bilmiyoruz ama minik bir şey var, bir parti var. O da bir kampanya yürüttü. Yapılar da buna sessiz kalarak en azından yolu açtı ve yoğun kampanya sonucu açılan bu dava açıkça siyasi nitelik taşıyor” dedi.

İddianamenin Türkiye’nin demokratik gelecek inancı ve adalet özlemini zincire vurma hırsının bir ürünü olduğunu ifade eden Sancar, şu ifadeleri kullandı:

Anayasa Mahkemesi bu karanlık ve tehlikeli oyunu bozma imkanına sahiptir. Hem hukuksal gerekçelerle hem de vicdani sebeplerle bunu yapacak malzemeye yeterince sahiptir. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi’nin esasa girmeden bundan sonraki aşamaları işletmeden davayı hemen şimdi bugünden reddetmesini istiyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin değerli üyelerinin adil bir yaklaşımla böyle bir karar vermelerini bekliyorum açıkçası. Her türlü baskıya ve tehdide karşı onurlu ve vicdanlı bir duruş sergileyeceklerini de inanıyorum. Böylece Türkiye’nin demokratik gelecek inancı üzerine örülmeye çalışılan bu karanlık tabloyu bugünden bozabilecektir.

Eymür’ün itirafları

MİT yöneticisi Mehmet Eymür’ün söylediklerine değinen Sancar, “Bugün devlet o gün itiraf edilen suçların çok ötesinde bir yere taşınmıştır ve neredeyse artık bütün alanı saran bir suç imparatorluğu oluşturulmuştur. İşkencenin bir insanlık suçu olduğunda tereddüt yok fakat Mehmet Eymür bunun yapılabileceğini normal olabileceğini söylüyor. Bugünkü iktidar zihniyeti de aynıdır. Eğer o gün o anlayışa karşı etkili bir mücadele yürütülebilinseydi bugün bu iktidar bu kadar pervasızca da aynı yöntemleri uygulamaya devam edemezdi” dedi.

Hifzullah Kutum’un gözaltına alınmasına tepki

Akademisyen Hifzullah Kutum’un, Kürdistan kelimesinin geçtiği paylaşımlar yapması nedeniyle görevinden alınarak gözaltına alınmasına da tepki gösteren Sancar, “Şimdi bunu neresinden tutacaksınız, böyle bir gerekçe ile tutuklama kararı veriliyor. Oysa Kürdistan kavramının bu ülkede suç olmadığı biliniyor. Kelimelerden kavramlardan korkanlar, kendi icat ettiği tabulardan kendi imal ettiği kabuslardan korkanlar büyük devlet inşa edemezler” diye konuştu.

HABER MERKEZİ