AYM, ‘Helikopter Davası’nda hak ihlali kararı verdi

AYM, ‘Helikopter Davası’nda hak ihlali kararı verdi

AYM, gazeteci Cemil Uğur’un “Helikopter Davası”ndan tutuklanmasını hukuka aykırı buldu. AYM, Uğur’un suçlandığı tüm iddiaların gazetecilikle ilgili olduğunu kaydetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamuoyunda Helikopter Davası olarak bilinen dosya kapsamında gözaltına alınarak tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Cemil Uğur’un tutuklanmasını oy birliğiyle hukuka aykırı buldu.

AYM, Uğur’un kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Mahkeme, MLSA Hukuk Birimi tarafından yapılan başvuruda gazeteci Uğur’un tutuklanmasının kuvvetli bir değerlendirme yapılmaksızın, gerekçelendirilmeden gerçekleştirildiği tespitinde bulundu.

Gazeteci Uğur’un KCK Basın Komitesi’nde yer alarak örgüt propagandası niteliğinde haberlerle suçlandığına dikkat çeken AYM, ancak bu duruma ilişkin hiçbir delilin sunulmadığı ve tutuklama kararında böyle bir ilişkinin varlığının ortaya konulmadığını dikkat çekti.

Başvurucunun kendisiyle birlikte tutuklanan diğer gazetecilerin de yer aldığı Whatsapp grubuna üye olmasının normal sosyal ilişkiler mahiyetinde olduğu belirlendiği kaydedildi.

AYM, Uğur’a tazminat ödemesine de karar verdi.

Ne olmuştu?

Van’ın Çatak ilçesinde 11 Eylül 2020’de askerler tarafından alıkonulan Osman Şiban ve Servet Turgut’un helikopterden atılarak işkenceye maruz bırakılmasını gündeme getiren Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala, 6 Ekim 2020’de yapılan ev baskınlarında gözaltına alındı.

Aynı soruşturma kapsamında eski gazete dağıtımcıları Şükran Erdem, Mikail Tunçdemir ve Fehim Çetiner de gözaltına alındı. Üç dağıtımcı serbest bırakılırken, dört gazeteci 9 Ekim’de çıkarıldıkları mahkemece “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Dört gazetecinin tutuklanmasından 70 gün sonra, aynı soruşturma kapsamında bu kez MA muhabiri Zeynep Durgut gözaltına alındı. 17 Aralık’ta gözaltına alınan Durgut, dört gün sonra çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Durgut ile eş zamanlı olarak Uşak’ta gözaltına alınan eski gazete dağıtımcısı Ferdi Sertkal ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan eski gazete dağıtımcıları Ramazan Çınar, Ferdi Sertkal, Mikail Tunçdemir, Fehim Çetiner ve Şükran Erdem hakkında “kovuşturmaya yer yoktur” kararı verildi.

4’ü tutuklu 5 gazeteci, “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla 2 Nisan’da ilk kez hakim karşısına çıktı. Dört tutuklu gazeteci de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

HABER MERKEZİ