Aysel Tuğluk 3 hafta ATK’de gözlem altında kalacak

Aysel Tuğluk 3 hafta ATK’de gözlem altında kalacak

Kobani Davası’nda tutuklu yargılanan siyasetçi Aysel Tuğluk’un 3 hafta ATK’de gözlem altında tutulacağı belirtilirken, Tuğluk’un duruşmadan vareste tutulma talebi reddedildi.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te yapılan eylemler gerekçe gösterilerek, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 108 isim hakkında açılan Kobani Davası’nın 9’uncu duruşması başladı.

Sincan Cezaevi Kampüsü’nde, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşması kimlik tespitiyle başladı. Daha sonra dosyaya eklenen evraklar ve dilekçeler okundu. Cezaevinde tutulan ve sağlık sorunları olan siyasetçi Aysel Tuğluk’un 3 hafta süreyle ATK tarafından gözlem altında tutulacağı bilgisi paylaşıldı.

Vareste bulunma taleplerine ilişkin iddia makamı, mazeret dilekçesi veren tarafların sağlık mazeretleri dışındaki taleplerinin reddedilmesini istedi.

Tuğluk’un vareste talebine ret

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk’un henüz savunmasının alınmamış olunması nedeniyle vareste talebinin reddine, ancak sağlık durumuna ilişkin ATK’den randevu alınmış olması ve gözlem altına alınma işlemleri nedeniyle bu duruşma periyodunda mazeretli sayılmasına karar verdi.

Karar ardından söz alan Tuğluk’un avukatı Ali Bozan, mahkemenin müvekkili hakkında vareste tutulma talebinin reddine dair karar vermesinin hukuki yanının dışında insani ve vicdani olmadığını belirtti. Bozan, “İstanbul ATK’nin vermiş olduğu bir karar var. Müvekkilimiz İstanbul bu hafta ATK’ye sevk edilecek. Bunlar göz önünde bulundurularak vareste tutulmasını talep ediyoruz” dedi.

‘Talimatla müşteki dinlenemez’

Müşteki dinlenmesine ilişkin olan itirazları yineleyen Bozan, “En başından beri diyoruz ki talimat yokluğunda müşteki dinlemeyin, dinleyemezsiniz. Mahkemeniz, müştekilere soru sormayla ilgili bir ara karar sundu ve mahkemeniz bize bir süre verdi. Bu kararın gerekçesi itirazlarımızı haklı kılıyor. Mahkeme bize hak verdi. Ancak heyetin sorunu şu ki, bugüne kadar dinlenen müştekilere geri dönemiyor. Talimat yoluyla müşteki dinlenmesinden vazgeçilmesini talep ediyoruz. Yöntem belli ya mahkemede müştekilerin hazır edilecekler ya da SEGBİS yoluyla hazır edilecekler” şeklinde konuştu.

Tanık ifadesi gizlenmiş

Daha sonra söz alan avukat Kenan Maçoğlu, açık tanık Kerem Gökalp’le ilgili taleplerinin reddedildiğini belirterek, “Geçen celse Kerem Gökalp’le ilgili iki talebimiz vardı. İkisini de reddettiniz. Bu dilekçelerin dosyaya gelmesi gerekiyor, bu bir zorunluluk. Kerem Gökalp’e nasıl ulaşıldığı hakkında hiçbir bilgi, belge yok. Diğer iki gizli tanığa da nasıl ulaşıldığına dair de bir bilgi yok. O yüzden bu dilekçenin dosyaya girmesi gerekiyor. Kerem Gökalp’in bu dosya kapsamında 6 sayfalık bir ifadesi var. İddianamenin ana omurgasını oluşturuyor. Fakat bir de bu soruşturma kapsamındaki ifadesi var. Dosyadan gizlenmiş durumda ve bunu Anayasa Mahkemesi’nde (AYM), HDP’ye yönelik kapatma iddianamesinde gördük. Bu bizden de sizden de saklanmış. İkinci ifadesini heyetinize sundum, ancak bunu da reddettiniz. İfadenin celbini istiyoruz” diye konuştu.

Maçoğlu, İzmir’e atanan ve başsavcı vekilli olan Ahmet Altun’un, 10 ay boyunca Ankara’da Kobani soruşturması yürüttüğünü belirterek, bunun izahının yapılmasını talep etti.

Duruşma yarın saat 10.00’da devam edecek.

HABER MERKEZİ