Babacan: İyi bir hazırlık yapılırsa hızla parlamenter sisteme geçebiliriz

Babacan: İyi bir hazırlık yapılırsa hızla parlamenter sisteme geçebiliriz

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, iyi bir hazırlık yapılması durumunda güçlendirilmiş parlamenter sistem için gereken anayasa değişikliğinin seçimlerden sonraki altı ay içerisinde gerçekleştirilebileceğini söyledi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin il başkanları toplantısında konuştu.

Seçim gününün yaklaştığını söyleyen Babacan, “Tıbbi tabirle ‘çoklu organ yetmezliği’ gibi bir durumla ülkemiz karşı karşıya. Bu sistem krizini aşma fırsatı, önümüzdeki seçimde inşallah elimizde olacak” dedi.

Anayasa değişikliği tartışmalarına da değinen Babacan, ilkeler bazında bir mutabakat sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

Anayasa’nın bazı maddelerinin değişmesi gerekiyor, bunları detaylıca çalıştık. Önerdiğimiz sistem değişikliği, demokratik anayasa yolunun ilk adımıdır. 6 siyasi partinin aynı masada oturup sistem üzerinde çalışması gerçekten önemli bir adımdı. Bu görüşmelerde hedef, en azından ilkeler bazında bir mutabakat sağlayabilmek. Bu mutabakatın erken bir aşamada sağlanmasının önemli olduğunu düşünüyoruz.

‘Hele bir seçim olsun sonrasında da bakarız. Birkaç senede parlamenter sisteme geçeriz’ gibi işi zamana yayan bir yaklaşımı da doğru görmüyoruz.

Eğer seçimlerden önce iyi bir hazırlık yapılır ve geniş bir mutabakat sağlanırsa güçlendirilmiş parlamenter sistem için gereken anayasa değişikliğinin seçimlerden sonra ilk altı ay içerisinde hızlıca tamamlanacağına biz inanıyoruz. Yeter ki seçimlerden önce iyi bir hazırlık olsun. İşi sonraya bırakmayacağız.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir kaygı olarak gündeme getirdiği “siyasi cinayetler işlenebilir” sözlerine de değinen Babacan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı sorumluk almaya davet etti.

Babacan, “Sayın Erdoğan’dan, derhal siyasal şiddete karşı açık bir duruş ortaya koymasını talep ediyorum. ‘Bunlar daha iyi günleriniz’ diyen, muhalefeti ülke yönetimine talip olmamaya davet eden bu tutum, ülkemiz adına son derece tehlikeli bir ortama zemin hazırlamaktadır” dedi.

 

HABER MERKEZİ