Bahçeli’den 50+1 çıkışı: Kafanızda sakladığınız oranı açıklayın

Bahçeli’den 50+1 çıkışı: Kafanızda sakladığınız oranı açıklayın

MHP lideri Devlet Bahçeli “Yüzde 50 +1 Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin mihveridir. Bize göre bu tartışma gereksiz ve yersizdir.” dedi. Bahçeli, Cemil Çiçek’e “Sizin kafanızda sakladığınız bir oran var mıdır? Açıkla da bilelim” çağrısında bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin meclis grup toplantısında konuştu. Bahçeli’nin gündeminde Cumhur İttifakı’nda çatlak iddiaları ve 50+1 tartışmaları vardı.

Son dönemlerde yoğunca tartışılan Cumhur İttifakı’nda çatlak olduğu iddialarına yanıt veren Bahçeli, “Cumhur İttifakı’nda çatlak patlak olmaz. Geçen haftaki grup konuşmam epey tartışıldı, pek çok kesim tarafından çarpıtıldı. Dedim ki, ‘MHP, Cumhur İttifakı’nın bir ortağı olsa da, işlevi ve üstlendiği demokratik sorumluluğu muhalefettir. Bunun yanı sıra TBMM’de denge ve denetleme görevi ile mesuldur.’ Bu kanaatimin neresi yanlıştır? Neresinde Cumhur İttifakı’na mesafeli bakış hakimdir? Hükümet bellidir, görevini başındadır. Hükümet değilsek de, hükümete bakan vermemiş olsak da, Cumhur İttifakı’nın sevabına da günahına da sonuna kadar ortağız, anca beraberiz kanca beraberiz.” şeklinde konuştu.

Sistemin meşruiyet temeli yüzde 50+1’dir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile aralarında sistem konusunda herhangi bir gerginlik olmadığını ifade eden Bahçeli, 50+1 tartışmalarına da değindi. Bahçeli, şunları dile getirdi:

Sayın Cumhurbaşkanımız ile aramızda gerginlik değil muhabbet vardır, hürmet vardır, anlayış, güven vardır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50 + 1’dir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde, cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından seçildiği ve hükümet TBMM’den güven oyu almadığı için yönetimde istikrar ilkesi kendiliğinden gerçekleşmiştir. Bu itibarla, yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir.

Kafanızdaki oranı açıklayın da bilelim

Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir. Sayın Cemil Çiçek, yüzde 50+1’in sıkıntılara sebep vereceğini iddia ediyor. Bu tuhaf ve tahrip gücü yüksek sözlerin benzerini Türkiye’nin istikrarsızlığa gömülmesini, siyasi anlaşmazlıkların içine düşmesini isteyen çevreler de ileri sürüyor. Sayın Çiçek, sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim.

Yüzde 50 +1, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin mihveridir, buradan başlayacak bir tartışma, taviz; yeni yönetim sisteminin işleyiş ve ilerleyişini melezleştirip sakatlayacaktır. Bize göre bu tartışma gereksiz ve yersizdir.

‘Kadın cinayetleri medyada tekrar tekrar gösterilmesin’

MHP’nin kadına dönük şiddetin engellenmesi ve cinayetlere son verilmesi konusundaki görüşlerini de paylaşan Bahçeli, “Medyada kadınlara yönelik cinayetlerin tekrar tekrar gösterilmesine kesinlikle izin verilmemelidir. Şiddeti özendirip teşvik edecek her yayından kaçınılmalıdır. Son yıllarda yaygınlaşan, milli ve manevi değerlerimizi hedef alan dizi filmler, toplumsal hayatımızı zehirlemektedir. Mülevves sahneler, müptezel ilişkiler, kokuşmuş hayatlar, şiddeti kışkırtan roller, kadın erkek diyaloglarını yozlaştıran örnekler, aile birliğimizi, manevi dengemizi toplum düzenimizi doğrudan çürütme risk ve tehlikesi taşımaktadır.” ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ