Barış akademisyenleri, OHAL Komisyonu’nun ret kararlarına karşı suç duyurusunda bulunacak

Barış akademisyenleri, OHAL Komisyonu’nun ret kararlarına karşı suç duyurusunda bulunacak

Barış İçin Akademisyenler, OHAL Komisyonu’nun iktidar mantığı ile hareket ederek tüm başvuruları reddettiğine dikkat çekerek, komisyon hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Barış İçin Akademisyenler, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atmalarının 6’ncı yılında Taksim’de bulunan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 6 Nolu Şubede basın toplantısı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona, “Gasp edilen haklarımızı geri alacağız” pankartı asıldı. Açıklamaya çok sayıda Barış Akademisyeni katıldı.

Barış bildirisinin 6. yıldönümü hatırlatması

Barış Akademisyenlerinden Aslı Aydemir, bugünün barış bildirilerinin 6’ıncı yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, 2015’te ağırlıklı olarak Kürt illerinde yaşanan hak ihlallerine tepki gösterdiklerini belirtti. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiriyle, iktidarın yeniden savaş politikalarına yönelmesine itiraz ettiklerini vurgulayan Aydemir, barış masasına dönme çağrısı yaptıklarını hatırlattı. Aydemir, bu çağrılarının da şiddetle reddedildiğinin altını çizerek, “İktidarın bu çağrıyı şiddetle reddetmesiyle birlikte; hedef gösterildik, gözaltılar, linç girişimleri, tehditler, tutuklamalar ve işten çıkarmalarla karşı karşıya kaldık” dedi.

‘Sivil ölüme mahkum edildik’

2016 sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 406 akademisyenin görevinden men edildiğini anımsatan Aydemir, “Özel yaşam, aile yaşamı, seyahat, çalışma, sosyal güvenlik ve benzeri yurttaşlık haklarımız ihlal edildi. İşsizlik ve sosyal güvencesizlik başta olmak üzere halen devam eden bu ihlallerle tüm KHK’lılar gibi bizler de tek adam rejimi kurmak isteyen siyasal iktidar tarafından ‘sivil ölüme’ mahkum edildik” diye konuştu.

‘Hakkımızdaki ağır cezalar beraatle sonuçlandı’

İktidarın savaş politikasını eleştirdiklerini, bu nedenle hedef gösterildiklerine işaret eden Aydemir, daha sonra ağır ceza mahkemelerinde yargılandıklarını ve ceza aldıklarını anımsattı. Aydemir, bu durumun hukukla bağdaşmadığını belirtti. Birçok akademisyenin cezaevine konulduğunu dile getiren Aydemir, “11 Ocak 2016’dan beri maruz kaldığımız baskı, yıldırma ve cezalandırmalar Anayasa Mahkemesi‘nin ifade özgürlüğü ve akademik özgürlüklere sahip çıkan kararı ile bir nebze olsun hafifledi; hakkımızdaki ağır ceza  davaları beraatle sonuçlandı” ifadelerini kullandı.

Suç duyurusu

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na da başvuruda bulunduklarını belirten Aydemir, komisyonun 28 Ekim 2021 tarihinden itibaren başvurularının neredeyse tamamını reddettiğini söyledi. Bu durumun ciddi bir hukuk skandalı olduğunu vurgulayan Aydemir, “Bu basın açıklamasının ardından avukatlarımızla birlikte, komisyonla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunacağımızı da kamuoyuna duyurmak isteriz” diye paylaşımda bulundu.

OHAL komisyonunun ret kararlarını değerlendiren Aydemir, bu kararların iktidarın barış akademisyenlere karşı tavrının devamı niteliğinde olduğunu kaydetti. Aydemir, şöyle konuştu:

“Baştan sona haksız ve hukuksuz olan bu kararlar, siyasi iktidarın bize yaşatmak istediği ‘sivil ölüme’ karşı demokratik dayanışmanın, üniversite özerkliğinin yok edilmesine karşı mücadelenin ve akademik özgürlükleri savunmanın yaşamsal önemini bir kez daha hatırlatıyor.”

HABER MERKEZİ