HABER MERKEZİ – Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nin ikincisi 4 Ekim’de başlıyor. Zengin bir program sunan festivalde, 9 Ekim’e kadar birçok yerli ve uluslararası yapım sinemaseverlerle buluşacak.
Başka Sinema altıncı yılında, bağımsız ve uzun soluklu olması umuduyla temellerini attığı Ayvalık Film Festivali’nin ikincisini sinemaseverlere sunuyor.
4-9 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festival boyunca film gösterimlerinin ardından film ekipleriyle soru-cevap seansları, söyleşiler, çocuklar ve gençler için atölyeler, konserlerle dolu zengin bir program izleyicileri bekliyor.
Festival afişinde Ayvalık’a has bir midye türü olan Kidonya var. Geçtiğimiz yıl Sahir Erdinç’in festivale kazandırdığı kidonya, bu yıl Yücel Kurşun’un fotoğrafı ve Emel Işıtan’ın görsel tasarımıyla festival afişinde yer alıyor.
Seyyar sahnede ücretsiz film gösterimleri
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali’nde filmler ve etkinlikler beş farklı mekanda izleyicilerle buluşacak: Ma’adra binası, Vural Sineması, Sanat Fabrikası, mO Mimarlık Ofisi binası ve Belediye Amfitiyatrosu.
Festival süresince ayrıca her akşam Ayvalık ve Cunda’nın çeşitli mahallelerinde açık havada kurulacak seyyar sahnede ücretsiz film gösterimleri yapılacak.
Gösterimler Armutçuk Düğün Alanı, Eski Köylü Pazarı, Yenimahalle Düğün Alanı, Nüfus Müdürlüğü Otoparkı (Eski Kız Meslek Lisesi) ve Cunda Pazar Meydanı’nda düzenlenecek.
Ödüllü filmler Ayvalık’ta
Programda bu yıl başlıca festivallerde ödüller almış, dünya çapında merak uyandırmış 22 ülkeden, 40’ı aşkın film yer alıyor.
Festival, bu yıl Venedik Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne layık görülen yönetmen Pedro Almodóvar’ın Acı ve Zafer (Dolor y Gloria) filmiyle açılacak.
Güney Koreli yönetmen Bong Joon-ho’nun yönettiği Parazit (Gisaengchung) bu yılın en çok ilgi uyandıran yapımları arasında.
Çoğu Türkiye’de henüz gösterime girmemiş bu filmlerin yönetmenleri, oyuncuları ve ekiplerinin büyük bölümü festival için Ayvalık’a gelip izleyicilerle buluşacak.
Uzun ve kısa metrajlı filmlerin yanı sıra belgesel seçkisi de programın ilgi uyandıran bölümlerinden.
Türkiye-Yunanistan ortak bölümü
Festival ayrıca, Türkiye-Yunanistan ortak bölümü ile Ege’deki ortak geçmişin izinde iki ülkenin ortak geleceği üzerine düşünmeye davet ediyor. Özel bölüm aracılığıyla tarih ve sanatın yanı sıra ekolojiye de odaklanıyor.
Bu bölümde yer alan filmler arasında Athina Rachel Tsangari’nin erkekler arası rekabeti ele alan filmi Şövalye (Chevalier), yönetmen Syllas Tzoumerkas’ın küçük bir kasabada yalnız yaşayan iki kadının kasabayı altüst eden bir cinayetin ardından yakınlaşmasını anlatan Sargasso Denizi Mucizesi (To thávma tis thálassas ton Sargassón) ve Nikos Labôt’un hayatında ilk kez bir alışveriş merkezinde temizlik görevlisi olarak çalışmaya başlayan Panagiota’nın para kazanarak özgürleşirken, neoliberal düzende giderek köleleşmesinin hikâyesini anlatan ilk uzun metrajlı filmi Kadının İşi (I douleia tis) bulunuyor.
Geçtiğimiz yıl festivalde gösterilen Zorba’nın yönetmeni Michael Cacoyannis’in Carmen yorumu Stella da bu bölümdeki diğer filmlerden.
Türkiye’den filmler
Dünyanın önde gelen festivallerinde prömiyerini yapmış, yeni yerli yapımlar da Ayvalık’ta sinemaseverlerle buluşacak.
Emin Alper imzalı “Kız Kardeşler”, yönetmenliğini Emre Yeksan’ın üstlendiği “Yuva”, Serhat Karaaslan’ın son filmi “Görülmüştür”, Can Evrenol’un Cem Özüduru’nun Perihan isimli çizgi romanından uyarladığı “Peri: Ağzı Olmayan Kız” bu filmlerden sadece birkaçı.
Başka Sinema Ayvalık Film Festivali bu yıl kapanışı Cunda’da açıkhavada gösterilecek hipodromun unutulmaz ikilisi Bold Pilot ve jokeyi Halis Karataş’ın hikâyesini anlatan “Bizim İçin Şampiyon” ile yapıyor.