Batı’dan Rusya’ya tepki: İngiltere 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacak 

Batı’dan Rusya’ya tepki: İngiltere 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacak 

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki iki cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasının ardından Avrupa’dan peş peşe yaptırım kararı alınırken, Kremlin, Ukrayna’nın doğusunda tanıdığı bölgelerin hükümet birliklerinin bulunduğu alanları da kapsadığını açıkladı.

Rusya’nın, Ukrayna’nın doğusunda Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıması ve bu bölgelere barış gücü gönderme kararına yönelik tepkiler sürürken, Kremlin’den bir açıklama daha geldi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya’nın bağımsız olarak tanıdığı alanların Ukrayna hükümetine bağlı birliklerin şu anda bulunduğu bölgeleri de kapsadığına vurgu yapıldı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, bağımsızlığı tanınan bölgelerin, ayrılıkçıların “2014 yılında bağımsızlık ilan ettikleri sınırları içerdiğini belirtti.

Lavrov: Kiev hükümeti anayasal bölgeleri temsil etmiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan da bir açıklama geldi. Lavrov yaptığı açıklamada, “Devletler Arasında Dostça İlişkiler ve İşbirliğine İlişkin Uluslararası Hukuk İlkeleri” konusundaki BM bildirgesine atıfta bulunarak Ukrayna’nın ülkenin doğusunda egemenlik haklarına sahip olmayabileceği mesajı verdi. Rusya Dışişleri Bakanı, Ukrayna’nın 2014 yılından bu yana Bildirge’nin gereklerini yerine getirmediğini ve Kiev hükümetinin ülkenin kurucu bölgelerini temsil etmediğini savundu.

Lavrov’dan yeni yaptırımlara eleştiri

Lavrov, Batı’nın Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar uygulama tehdidini de eleştirerek, “Washington ve Brüksel, Rusya’yı sözde cezalandırmaya yönelik tüm seçeneklerini tükettiklerinde ancak o zaman sükunete kavuşacaklar. Her tür yaptırım tehdidinde bulundular. Artık alıştık” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da tüm ülkeler, Moskova’nın izinden giderek Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımaya çağırıldı.

Zelenskiy: Diplomatik ilişkileri kesmeyi değerlendiriyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de açıklamalarda bulundu. Zelenskiy, “Rusya’nın bu kararla askeri saldırganlığı sürdürmek için hukuki zemin yarattığına inanıyoruz. Bu karar tüm uluslararası yükümlülüklerin ihlalidir” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığının, Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi konusunun incelenmesi tavsiyesinde bulunduğunu belirten Zelenskiy, bu konuyu değerlendireceğini kaydetti.

Rusya ile büyük çaplı bir askeri çatışma olasılığını yüksek görmediği mesajını da veren Ukrayna Devlet Başkanı, bu tür bir durumda olağanüstü halin yürürlüğe sokulması için hazırlıklı olduklarını kaydetti.

İngiltere’den yaptırım kararı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna’daki son duruma ilişkin parlamentoda yaptığı konuşmada, Rusya’nın kararını, “Ukrayna’nın bir devlet olarak meşruiyetini inkar etmek” olarak değerlendirdi.

Johnson, Rusya’ya yönelik ilk yaptırımlar kapsamında, Rossiayaz Bank, Isbank, General Bank, Promsvyazbank ve Black Sea Bank’ı kapsayan 5 Rus bankasına yaptırım uygulayacaklarını duyurdu.

Johnson ayrıca Gennady Timchenko, Igor Rotenberg ve Boris Rotenberg isimli 3 varlıklı kişiye yaptırım uygulanacağına da işaret ederek “(Bu kişilerin) İngiltere’de sahip oldukları tüm varlıklar dondurulacak, ilgili kişilerin buraya seyahat etmeleri yasaklanacak ve İngiltere’de kişi ve kuruluşlarının onlarla herhangi bir ilişkisi olmasını yasaklayacağız” dedi.

Rusya’ya yönelik söz konusu yaptırımların ilk aşama olduğuna ve büyük ölçekli işgal durumunda “daha fazla yaptırım” uygulayabileceklerini belirten Johnson, “Uzun süreli bir kriz için kendimizi hazırlamalıyız” dedi.

‘Ukrayna daha fazla askeri yardım talep etti’

Johnson, dün gece Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ile görüşmesinde, Ukrayna’nın daha fazla askeri yardım talebinde bulunduğunu aktardı.

İngiltere’nin Ukrayna’ya destek sunmaya devam edeceğini söyleyen Johnson, daha fazla yardım talebini de dikkate alacağını kaydetti.

Putin’in asker göndererek Ukrayna’nın egemenliğini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini aktaran Johnson, “Acil bir uluslararası yaptırım paketi oluşturacağız. Bu, bir yaptırım paketinin ilki çünkü Rusya’nın daha fazla irrasyonel davranışı olacağına inanıyoruz.” dedi.

AB ve BM’den açıklama

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet durumla ilgili endişelerini dile getirerek, “Ciddi insan hakları ihlallerinin yanı sıra uluslararası insancıl hukuk ihlalleri riskinin artmasından derin endişe duyuyorum” dedi.

Bachelet, “Tüm tarafları daha fazla şiddete zemin hazırlamak yerine düşmanlıkları durdurmaya ve diyaloğun önünü açmaya çağırıyorum” şeklinde konuştu.

Avrupa Konseyi’nden açıklama: Karar yasa dışı ve kabul edilemez

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Avrupa Konseyi ile Avrupa Komisyonu Başkanları da Rusya’nın  kararının yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu belirtti. İki kurumun yaptığı ortak açıklamada, Putin’in bu kararının uluslararası hukuku, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini, Rusya’nın kendi uluslararası taahhütlerini ihlal ettiği ifade edilerek, bu durumun var olan krizi daha da tırmandırdığına vurgu yaptı.

Açıklamada, Konsey ve Komisyon Başkanlarının üye devletlerin uluslararası ortaklarla yakın koordinasyon içinde Rusya’nın yasadışı eylemlerine sağlam ve hızlı tepki verme kararlılığını memnuniyetle karşıladıkları ifadelerine yer verildi. Açıklamada AB’nin, daha sonraki gelişmeler ışığında gerekirse daha sonraki bir aşamada ek önlemler almaya hazır olduğu ifade edildi.

ABD Almanya kararından memnun

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Kuzey Akım-2 konusunda Almanya ile yakın istişare halinde olduklarını ve projenin askıya alınmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Sözcü, “Bugün kendi tedbirlerimizi uygulayacağız” ifadesini kullandı.

 

 

HABER MERKEZİ