ABD Başkanı Biden, Çin’in saldırması durumunda ABD ordusunun Tayvan’ı ‘savunacağını’ belirtti.
CBS televizyon kanalının “60 Minutes” adlı programına konuk olan ABD Başkanı Joe Biden, “ABD birlikleri Çin’in üzerinde hak iddia ettiği demokratik bir şekilde yönetilen adayı savunup savunmayacakları?” yolundaki soruya, “Gerçekten daha önce eşi benzeri görülmemiş bir saldırı olursa, evet.” diyerek yanıt verdi.
Euronews’in haberine göre, televizyon kanalının, Biden’den “Ukrayna’dan farklı olarak ABD güçlerinin, Çin‘in işgali durumunda Tayvan’ı savunacağını mı ima ediyorsunuz?” şeklinde soruyu yinelemesi üzerine ABD Başkanı, “Evet” diyerek yanıt verdi.
ABD yönetimlerinin Tayvan’ın Çin’e karşı askeri açıdan savunulması konusunda daha önce muğlak yanıtlar verdiğini kaydeden Reuters, Biden’in şu ana kadarki açıklamaların ötesine geçerek bu konuda daha net ve kesin konuştuğu yorumunu yaptı.
Beyaz Saray’dan açıklama
Beyaz Saray ise bunun ardından “ABD yönetiminin Tayvan politikasının değişip değişmediği ?” yolundaki bir soruya verdiği yanıtta, “Biden’in Tokyo’da yaptığı açıklama da içinde olmak üzere bu yönde daha önce açıklamalar yaptığını” hatırlatarak, “Washington’un politikasının değişmediğini” vurguladı.
Tayvan’dan teşekkür açıklaması
Tayvan Dışişleri Bakanlığı ise Biden’in son açıklamalarından ve Beyaz Saray’ın kendilerine verilen destekle ilgili “kararlı tutumundan” dolayı ABD yönetimine teşekkür etti.
Bu arada Biden aynı röportajda ABD’nin Tayvan’ın bağımsızlığını desteklemediğini yineledi.
Pelosi’nin ziyareti gerginliği tırmandırmıştı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayında Tayvan’a yaptığı ziyaret Pekin ve Washington arasındaki gerilimi yine tırmandırmıştı.
Çin, bunun üzerine bir anlamda “gözdağı vermek” amacıyla Tayvan etrafından şu ana kadar düzenlediği en kapsamlı askeri tatbikatı gerçekleştirmişti.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping yaptığı açıklamalarda Tayvan’ı Pekin’in kontrolü altına alma vaadinde bulunurken, bu yolda askeri güç kullanımı olasılığını dışlamıyor.
Tayvan ise Çin’in egemenlik iddialarını kabul etmeyip, şiddetle karşı çıkıyor.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin’de İkinci Dünya Savaşı’nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) 1949’da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulması üzerine Chiang Kai-shek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi üyeleri, Tayvan’a yerleşip 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” iktidarının adada devam ettiğini söyleyerek bağımsızlık ilan etti.
Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971’e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Çin’i temsil etti.
1950’ler ve 1960’larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Halk Cumhuriyeti’ne çevirmesinin ardından 1971’de BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin’in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan’ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale geldi.
Pekin yönetimi, “Tek Çin” ilkesini benimseyerek Tayvan’ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.
Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM’de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
HABER MERKEZİ