Biden, onlarca kişinin can verdiği Kentucky’de afet ilan etti

Biden, onlarca kişinin can verdiği Kentucky’de afet ilan etti

ABD’de onlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden olan hortum nedeniyle Kentucky eyaletinde acil felaket ilan edildi.

ABD’nin orta kesimlerini vuran ve onlarca kişinin ölümüne neden olan hortum sonrası ekipler enkaz yığınlarında arama yapıyor. Kentucky eyaletinde Vali Andy Beshear en az 70 kişinin ölmüş olabileceğini açıklamıştı. Beshear bu sayının eyaletteki 10 bölgede toplam 100’ü de geçebileceğini kaydediyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Beshear, hasarın büyük olmasının arama çalışmalarını zorlaştırdığını kaydetti. Beshear CNN televizyonuna yaptığı açıklamada ‘‘Tamamen yok olan kasabalar var’’ dedi. Federal Acil Durum Dairesi (FEMA) yöneticisi Deanne Criswell ise arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü, enkaz altında sağ kalanlara ulaşmak için hala umut olduğunu söyledi.

110 kişi çalışıyordu

Mayfield’de bir mum fabrikasını enkaza çeviren hortum sonrası 40 kişi enkazdan kurtarılmıştı. Ekipler enkazdan daha fazla canlı çıkarmaya çalışıyor ama umutlar da azalıyor. Hortum sırasında fabrikada 110 kişinin çalıştığı belirtiliyor. Kentucky’de yetkililer mum fabrikasındaki enkazın kaldırılması için ağır ekipmanların kullanıldığını belirtti. Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında cansız bedenler de bulundu ama sayı açıklanmadı.

Hortum toplamda 6 eyaleti vurdu. Hortumun Amerikan tarihinde en uzun yolu izleyen, en şiddetli hortum olabileceğini belirtiliyor. Yetkililer, hortumun yaklaşık 400 km yol katettiğine dikkat çekiyor. Bu alandaki rekor en son 1925 yılında kaydedilmişti.

Biden onayladı

Başkan Joe Biden, Kentucky için acil felaket beyannamesini onayladı ve hortumdan etkilenen bölgeler için destek sağlayacaklarını belirtti. Biden ayrıca FEMA’dan hortumlarda iklim değişikliğinin etkisi olup olmadığını araştırmasını isteyeceğini belirtti.

Missouri’de de yetkililer hortumun yüzlerce evi ya yıktığını ya da zarar verdiğini belirtti. Arkansas Valisi Asa Hutchinson, hortumun vurduğu bölgelerde incelemlerde bulunurken eyalette fazla can kaybı olmamasının dikkate değer olduğunu belirtti ve yaşananları ‘felaket’ olarak niteledi.

HABER MERKEZİ