Biden, Putin’in bağımsızlığını tanıdığı bölgelerle mali ilişkileri yasakladı

Biden, Putin’in bağımsızlığını tanıdığı bölgelerle mali ilişkileri yasakladı

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ardından ABD Başkanı Joe Biden, ABD’lilerin bu bölgelere yatırım yapmasını ve bu bölgelerle ticari ve mali ilişki kurmasını yasaklayan başkanlık kararnamesine imza attı.

Kararnameyle Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından 2014’ün Mart ve Aralık ayları ile 2018 Eylülü’nde çıkartılan kararnamelerdeki önlemlere yenileri eklendi.

Kararnameye göre Buna göre ‘‘Donetsk Halk Cumhuriyeti” ve “Luhansk Halk Cumhuriyeti”ne’ Amerikalılar tarafından nerede olurlarsa olsunlar yeni yatırım yapılması, bu bölgelerden ABD’ye doğrudan ya da dolaylı mal, hizmet ya da teknoloji ithalatı yapılması, ABD’den bu bölgelere doğrudan ya da dolaylı mal, hizmet ya da teknoloji ihracatı yapılması, Amerikalılar’ın bu bölgelerle mali işlemde bulunması yasaklandı.

Bölgelerin liderleri, üst düzey yetkilileri, bölgelerde yer alan tüzel kişiliklerin yönetim kurulu üyelerinin ABD’deki mal varlıklarının dondurulması kararı alındı. Bu kişilere mali destek, sponsorluk, mali kaynak teknolojik destek, mal ve hizmet sağlanması yasaklandı.

Kararname kapsamında belirtilen kişilerin ABD’ye göçmen ya da göçmen olmayan statüden girmesine de yasak getirildi.

ABD’nin işgal beklentsi

ABD yönetimi bir haftadan uzun süredir Rusya’nın Ukrayna’yı her an işgal edebileceğine dair uyarıda bulunuyordu. Başkan Biden Cuma günü düzenlediği basın toplantısında Putin’in Ukrayna’yı işgal etme konusunda kararını verdiğini ve başkent Kiev’in hedef alınmasını beklediğini kaydetmişti. ABD Rusya’nın Ukrayna içinde ve çevresinde toplam 190 bin askerinin olduğunu tahmin ediyor.

Yeni gelişmelere rağmen diplomatik temaslar da sürüyor. Pazar günü Biden Putin ile görüşmeyi Rusya Ukrayna’yı işgal etmediği sürece prensipte kabul ettiğini belirtmişti. Bu görüşmenin hayata geçip geçmeyeceği bilinmiyor.

‘Biden-Putin görüşmesi iptal olmuş olabilir’

Reuters haber ajansına konuşan yönetimden üst düzey bir yetkili, ABD Başkanı Biden’ın Putin ile görüşmeye prensipte verdiği onayın iptal olmuş olabileceğini belirtti ve ABD’nin Salı günü yaptırımlarla bağlantılı yeni önlemler açıklayacağını kaydetti. Yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada ABD’nin tanklar bölgeden çekilene kadar diplomasi arayışını sürdüreceğini belirtti.

Biden, ABD Kongresi’nin Senato ve Temsilciler Meclisi liderlerini de mektup göndererek, kararname ile ilgili bilgilendirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, bu önlemlerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi halinde ortaklar ve müttefiklerle birlik içinde uygulanacak ciddi ekonomik yaptırımlara ek olacağını ve onlardan ayrı olacağını belirtmişti.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Amerika’nın Sesi