Biden ve Putin görüştü: Beyaz Saray ve Kremlin’den açıklama geldi

Biden ve Putin görüştü: Beyaz Saray ve Kremlin’den açıklama geldi

ABD Başkanı  Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in konuşmalarında dair iki taraftan da açıklama geldi.

ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna gerilimini konuşmak için yaklaşık 50 dakika telefonda görüştü.

İki lider Ukrayna’daki gerilimin tırmandırılmasının ilişkileri zedeleyebileceği konusunda birbirlerini uyardı. Rusya’nın Ukrayna sınırında çok sayıda asker konuşlandırması batının olası bir işgalden endişelenmesine neden oluyor.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, liderler bu ayki ikinci telefon görüşmelerinde diplomatik temasların devam ettirilmesi konusunda uzlaştı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Başkan Biden’ın Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi durumunda ABD ve müttefiklerinin kararlılıkla yanıt vereceğini Putin’e bildirdiğini söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Biden’ın NATO ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda karşılıklı istikrar için kurulacak diyaloğu desteklediğini ifade ettiği belirtildi.

Açıklamada Biden’ın önemli bir ilerlemenin tansiyonun arttığı değil azaldığı bir ortamda sağlanabileceği görüşünü ilettiği kaydedildi.

Kremlin’nden açıklama

Kremlin’den yapılan açıklamada da Putin’in Biden’ı batının Moskova’ya karşı yeni yaptırımlarının, Rusya ve ABD arasındaki bağlara zarar verebileceği ve büyük bir hata olacağı konusunda uyardığı belirtildi.

Putin’in siyasi danışmanlarından Yuri Uşakov görüşmenin Moskova’nın batıdan istediği güvenlik garantilerine odaklandığını ve Rusya’nın görüşmeden tatmin olduğunu söyledi.

Uşakov, Biden’ın Moskova’nın güvenlikle ilgili daha fazla güvenceye ihtiyaç duyduğu konusunda hemfikir olduğunu düşündüğünü; farklılıklara ve olası bir uzlaşmanın ana hatlarının şu ana kadarki belirsizliğine rağmen, görüşmeler yürütme konusunda ciddi göründüğünü kaydetti.

Yuri Uşakov, Biden’ın Moskova’nın Ukrayna’ya saldırması durumunda bunun yıkıcı yaptırımları tetikleyeceğini Putin’e söylediğini; Putin’in de buna yanıt olarak böyle bir adımın ABD-Rusya ilişkileri için bir kırılma noktası olacağını aktardığını belirtti.

Uşakov telefon konuşmasının görüşmeler öncesinde iyi bir atmosfer yarattığı görüşünü dile getirdi. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, “Diplomasi yolunda ilerlemeye hazırız. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgale doğru ilerlemesi halinde karşılık vermeye de hazırız” demişti.

Görüşmenin ardından 10 Ocak’ta ABD ve Rusya arasında Cenevre’de yüksek düzeyli görüşmeler yapılacak. İki liderin de bu görüşmelere katılması beklenmiyor.

Cenevre’de yapılacak ikili güvenlik görüşmelerine Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman liderlik edecek.

HABER MERKEZİ