Binlerce Haitili ABD sınırında

Binlerce Haitili ABD sınırında

ABD’nin Meksika sınırında binlerce Haitili, sınırda bulunan nehri geçerek ABD’ye giriş yaptı.

Yoksulluk, ekonomik kriz ve depremle sarsılan Haiti’de, yurttaşlar ülkelerini terk ediyor.

ABD’nin Meksika sınırında, geçtiğimiz günlerde büyük, Haitililerden oluşan büyük bir grup Amerika’ya giriş yaptı.

ABD medyasına yansıyan görüntülerde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 12 bin göçmenin sınırda geçişi sağlayan Del Rio Uluslararası köprünün altında toplandığı görüldü.

ABD’li bir yetkili, Meksika sınırındaki Del Rio’da beklemede olan Hatili göçmenlerin uçaklarla ülkelerine gönderileceğini aktardı.

Associated Press’e konuşan ABD’li bir yetkili, Joe Biden yönetiminin göçmenleri Pazar gününden itibaren uçaklarla Haiti’ye geri göndermeyi planladığını söyledi.

Cuma günü yaşanan göçün ardından ABD sınır güvenlik birimleri, Meksika’yla Ciudad Acuna sınırını yaya ve araç geçişlerine kapattıklarını açıkladı.

‘Çocuklu aileler sınırdan çevrilemez’

Diğer yandan insani yardım örgütleriyse Biden yönetiminin pandemi önlemlerini gerekçe göstererek göçmenlerin çoğunu sınırdan geri çevirmesini ve iltica başvurularını kabul etmemesini eleştiriyor.

Perşembe günü bir federal hakim, yetkililerin çocuklu aileleri Covid-19 nedeniyle sınırdan geri çeviremeyeceğine, refakatçisi bulunmayan çocuk sığınmacılar için alınan önlemlerin çocuklu ailelere de uygulanabileceğine hükmetmişti. Hükümet ise Cuma günü karara karşı temyize başvurmuştu.

Zorlu yolculuk

Haitili göçmenler yıllardır ABD’ye göç etmenin yollarını arıyor.

Özellikle ülkede ağır hasara yol açan 2010 depreminin ardından Haitililer kitleler halinde göç etmeye başladı.

Ağır ekonomik koşullar ve derin yoksulluk nedeniyle çok sayıda Haitili otobüslerle, araçlarla veya yürüyerek binlerce kilometrelik tehlikeli bir yolculukla ABD sınırına ulaşmaya çalışıyor.

Göçmenlerin bu yolculukla Panama’daki tehlikeli ormanlık bölge Darien Gap’i de (Darien Boşluğu) geçmeleri gerekiyor.