Bir fezleke de HDP’li Feleknas Uca’ya: Dokunulmazlığının kaldırılması istendi

Bir fezleke de HDP’li Feleknas Uca’ya: Dokunulmazlığının kaldırılması istendi

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Feleknas Uca hakkında, referandum çalışmaları kapsamında katıldığı bir toplantı ile tutuklamalara karşı dahil olduğu bir oturma eyleminden ötürü fezleke hazırlandı. Uca “örgüt propagandası” yapmakla suçlanırken, hakkında hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderildi bile.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca hakkında dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle iki ayrı fezleke hazırlandı.

Fezlekelere gerekçe ise HDP’li vekilin referandum çalışması kapsamında katıldığı bir toplantı ile tutuklamalara karşı dahil olduğu bir oturma eylemi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan fezlekelerin birinde Ocak ayının sonunda Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) Diyarbakır’daki il binasında düzenlenen referandum toplantısında “Emek için Hayır”, “Ortak Vatan İçin Hayır”, “Demokrasi İçin Hayır” gibi pankartların bulunduğu ve PKK lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafının yer aldığı belirtiliyor.

Fezlekede HDP’li Uca bu toplantıda bulunduğu için “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanırken, Anayasa’nın 83. Maddesi’nce dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.

HDP’li vekil hakkında hazırlanan bir diğer fezlekede ise Uca’nın HDP ve DBP’lilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara karşı düzenlenen bir eyleme katılması gerekçe gösteriliyor.

Hazırlanan bu fezlekede eyleme herhangi bir müdahalede bulunmadığı belirtiliyor ancak Uca’nın toplantı ve gösteri kanununu ihlal ettiği savunularak vekilliğinin düşürülmesi talep ediliyor.

10 vekil tutuklu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı Figen Yüksekdağ ile Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik ve  Şırnak Milletvekili Ferhat Encü tutuklu bulunuyor.

Öte yandan tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ ile Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın vekilliği düşürülmüş durumda.

Son olarak da HDP milletvekilleri Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız’ın vekilliklerinin düşürülmesi için Meclis’te komisyon kurulmuştu. Toplanan Meclis Komisyonu ise oy çokluğuyla milletvekilliklerinin düşürülmesi yönünde tavsiye raporu hazırlamıştı.


Kaynak: Gazete Karınca