Buldan’dan cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele çağrısı

Buldan’dan cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele çağrısı

Yerel Yönetimler Kadın Konferansı’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele çağrısında bulunarak, ”Eşit temsilliyete duyarlı demokratik bir sistemi kadınlar olarak mutlaka kuracağız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu tarafından düzenlenen Yerel Yönetimler Kadın Konferansı, TMMOB Teoman Öztürk Öğrenci Evi ve Sosyal Tesisleri Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Konuşmasına kadınları selamlayarak başlayan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ”Kadın mücadelesi nedeniyle sürgünde ve cezaevlerinde bulunan, mekân ve zaman gözetmeksizin her an her koşulda mücadeleye omuz veren bütün kadın yoldaşlarımıza yürek dolusu sevgi ve selamlarımı gönderiyorum” dedi.

Eş Başkanlık sisteminin bir kazanım olduğunu aktaran Buldan, kadının eşit temsiliyet hakkının olmasının önemine vurgu yaparak, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Değerli kadınlar; demokratik yerel yönetimler gerçek bir demokrasinin ilk ve en önemli aşamasıdır. Eşit kadın temsilliyetinin olmadığı bir yerel yönetim sisteminde demokratik bir işleyişin, demokratik katılımın olması imkansızdır. Yerel yönetimlerde kadınların eşit şekilde yer alması sadece kadın politikalarının üretilmesine değil aynı zamanda toplumsal ve siyasal alanda değişime öncülük etmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır.”

‘Barışı kadınlar getirecek’

Ülkeye barışı kadınların getireceğini savunan Buldan, Türkiye’de erkek iktidar düzeninin devam ettirilmek istendiğini eleştirdi.

Kadınlara karşı işlenen suçların artarak devam ettiğine dikkat çeken Buldan, devamında şunları söyledi:

”Biz kadınlar kadınlara karşı yöneltilen her türlü saldırıya karşı ancak ve ancak birlik içerisinde ortaya koyduğumuz sağlam bir duruşla karşı koyabiliriz. Kadına yönelik şiddet, kadına yönelik sömürü, kadına yönelik baskı, kadına yönelik yoksulluk ve adaletsizlik ancak ve ancak ortak karşı koyuşla aşılabilir.”

Cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele çağrısı

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele çağrısını güçlendirmek gerektiğini ifade eden Buldan, ”Umut kadındadır, emek kadındadır, güç kadındadır! Bu devran değiştirecekse, bu zifiri karanlık aydınlanacaksa bu ancak kadınlarla başarılacak. Kadınların inancı, kadınların direnci başaracak. Buna yürekten inanıyorum. Bunu hissediyorum eminim sizler de hissediyorsunuz. Eşit temsiliyete duyarlı demokratik bir sistemi kadınlar olarak mutlaka kuracağız” dedi.

‘Kayyum rejimi darbedir’

Kürt değerlerin inkarıyla iktidarın çözüldüğünü belirten Buldan, kayyum rejiminin eş başkanlık sistemine ‘Darbe’ olduğunu dile getirdi.

Demokratik sistemi kuracaklarının altını çizen Buldan, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Kayyum rejimi, Kürt sorununda yürütülen inkâr siyasetinin bir sonucudur. AKP Genel Başkanı bütün dünyanın kabul ettiği Kürt sorunu hakkında çıkmış, ‘Böyle bir mesele yok, biz bu işi çoktan çözdük, bitirdik’ diyor. Üniversite öğrencilerinin yurt sorununu dahi çözmekten aciz olan iktidar, Kürt sorununu çözdük diyor. Evet, bu aymazlığı bir kez daha gördük buna tanıklık ettik. Ortada çözülen bir şey vardır ama bu; Kürt sorunu değildir. Çözülen şey, bu iktidardır, bu iktidarın zihniyeti ve talan düzenidir. Evet, bu ülkede Kürt sorunuyla birlikte aynı zamanda bir de AKP zihniyeti sorunu vardır. Tabi ki her ikisi de çözülecektir, demokrasiyle çözülecektir. HDP, Kürt sorunu başta olmak üzere bu ülkenin en temel sorunlarının temel çözüm gücüdür. HDP fikriyatı, demokrasinin, adaletin, barışın, özgürlüklerin, eşit yaşamın garantisidir, umudu ve cesaretidir. Bizler hakları gasp edilmiş bütün kesimlerin ortak gücü olarak, kadın partisi Halkların Demokratik Partisi olarak başta toplumsal cinsiyet eşitsizliği olmak üzere bütün eşitsizliklerin çözümüne, eşitliğin, adaletin, onurlu bir barışın ve demokratik yönetimin tesis edilmesine talibiz ve bu konuda kararlıyız.”

HABER MERKEZİ