Canan Kaftancıoğlu’nun Erdoğan’a ödeyeceği tazminat artırıldı

Canan Kaftancıoğlu’nun Erdoğan’a ödeyeceği tazminat artırıldı

İstinaf Mahkemesi, Erdoğan’ın avukatlarının itirazı üzerine Canan Kaftancıoğlu’na verilen 56 bin TL tazminat kararını bozdu. Kaftancıoğlu’nun 290 bin lira ödemesine hükmedildi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun Twitter hesabından ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği suçlamasıyla Büyükçekmece 6. Asliye Hukuk Mahkemesince ödemeye mahkum edildiği 56 bin liralık manevi tazminata ilişkin yapılan istinaf başvurusunu karara bağladı.

Dairenin dosya üzerinden yaptığı incelemenin ardından aldığı kararında, Erdoğan’ın avukatının dilekçesine yer verildi. Erdoğan’ın avukatı, Twitter aracılığıyla müvekkilini küçük düşürücü ve yüz kızartıcı ifadeler kullanarak hakarette bulunduğu iddia eilen CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun bunu ikrar ettiğini ve kamuoyuyla paylaştığını öne sürdü.

Her paylaşım için 50 bin lira istendi

Avukat dilekçesinde, Kaftancıoğlu’nun farklı tarihlerde yaptığı 14 paylaşımında Erdoğan’a hakaret ettiği savunularak, her bir paylaşım için 50 bin lira olmak üzere toplam 700 bin lira manevi tazminata mahkum edilmesi istendi.

İstinafın kararında, davaya bakan Büyükçekmece 6. Asliye Hukuk Mahkemesinin dosyaya ilişkin hükmünde, bir kısım paylaşımların ifade hürriyeti sınırlarını aştığı ve Erdoğan’ın kişilik hakkına karşı ağır hakaretler içerdiği belirtilerek, bunların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesinin mümkün olmadığı sonucuna varıldığı kaydedildi.

Davayı kısmen kabul eden mahkemenin Kaftancıoğlu’nu 56 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum ettiği bilgisi verilen kararda, davacı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatları Ferah Yıldız ve Ümit Kudbay tarafından karara itiraz edildiği belirtildi.

‘Eleştiri değil hakaret’ iddiası

Kararda, itiraz dilekçesinde ” Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’na yapılan hakaretler ağır eleştiri olmayıp, hukukun dahi himaye edemeyeceği ağır hakaretlerdir” ifadeleri yer aldı.  Kaftancıoğlu hakkında, dava konusu paylaşımları nedeniyle İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesince “Cumhurbaşkanı’na alenen hakaret”, “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme”, “silahlı örgüt propagandasını yapmak”, “kamu görevlisine alenen hakaret etmek” ve “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni alenen aşağılamak” suçlarından mahkumiyet kararı verildiği aktarılan kararda, bu kararın da istinaf denetiminden geçtiği kaydedildi.

‘İfade özgürlüğü sınırsız olmamalı’

Dairenin kararında, ifade açıklama özgürlüğünün sınırsız olmadığı belirtildi. Manevi tazminatın miktarının bir ceza olmadığı gibi mal varlığı hukukuna ilişkin bir zararın karşılanmasını da amaç edinmediği ifade edilen kararda, “O halde bu tazminatın sınırı onun amacına göre belirlenmelidir. Takdir edilecek miktar, mevcut halde elde edilmek istenilen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır” denildi.

Tazminatı 290 bin liraya çıkardı

Daire, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatının istinaf isteminin yerinde olduğunu belirterek, Büyükçekmece 6. Asliye Hukuk Mahkemesinin kararını kaldırıp, yeniden hüküm kurdu.

Bu kapsamda Canan Kaftancıoğlu hakkında 14 ayrı paylaşımı için 50 biner liradan olma olmak üzere toplam 700 bin lira olarak açılan davanın kısmen kabulüne karar veren daire, davalı Canan Kaftancıoğlu’nun sosyal medyadan yaptığı 14 paylaşımından biri için 50 bin lira, 6 ayrı paylaşımı için de 40 biner lira olmak üzere toplam 290 bin lira manevi tazminatın Erdoğan’a ödemesine karar verdi.

Oy birliğiyle alınan karar, Yargıtay’a temyiz edilebilecek.

HABER MERKEZİ