CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 9. gün

CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 9. gün

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı 9. gününde devam ediyor. Günün öne çıkan gelişmelerini sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Zeleskiy’le görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ve son gelişmeler ele alındı.


‘Ukrayna’yla Antalya Diplomasi Forumu’nda görüşmek iyi bir fikir’

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Gennadiy Gatilov, Ukrayna ile 11-13 Mart’ta Antalya’da düzenlenecek diplomasi forumunda görüşmenin ‘iyi bir fikir’ olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Rusya ile Ukrayna dışişleri bakanlarını 11-13 Mart tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek diplomasi forumunda biraraya getirme çağrısına Moskova’dan olumlu yanıt geldi. Rusya’nın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Gennadiy Gatilov, “Türkiye’nin, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’daki diplomasi forumu sırasında görüşme düzenlemesini iyi bir fikir olarak görüyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, Brüksel’de bugün yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin her iki tarafla birden konuşabildiğini belirterek, “Şartlar el verirse Antalya Diplomasi Forumunda Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukraynalı mevkidaşı Kuleba’yı bir araya getirmek istiyoruz” demişti.


BBC Rusya’daki faaliyetlerini geçici olarak askıya alıyor

Rusya’nın erişim engeli getirdiği uluslararası medya kuruluşlarından İngiliz BBC, Rusya’daki faaliyetlerini geçici olarak askıya alacağını açıkladı. Kuruluş bu kararına gerekçe olarak Rusya’da “sahte haber yaymayı suç sayan” yasayı gösterdi. BBC Genel Müdürü Tim Davie, yeni yasanın “bağımsız gazeteciliği suç haline getirdiğine” dikkat çekerek “Çalışanlarımızın güvenliği bizim için çok önemli. Bu nedenle sadece işlerini yaptıkları için haklarında adli kovuşturma başlatılması riskini göze alamayız” dedi. Rusya BBC ve Deutsche Welle’nin de aralarında bulunduğu bazı medya kuruluşlarının portallarına “yanlış haber yaydıkları” gerekçesiyle erişim engeli getirmişti.


Facebook, Rusya’da yasaklandı

Sosyal medya platformu Facebook, Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu’nun aldığı karar doğrultusunda ülkede yasaklandı.

Sesli kitaplara erişim sağlayan Storytel servisi, Rusya’daki çalışmalarını askıya aldığını duyurdu.


G7 ülkeleri Rusya’ya yeni yaptırımlar planlıyor

Japonya Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi, G7 ülkelerinin, Ukrayna işgaline son vermemesi halinde Rusya’ya yeni yaptırımlar planladığını açıkladı. Hayashi açıklamasında, “Rusya’ya Ukrayna’daki saldırıları hemen durdurma ve birliklerini ülkeden çekme çağrısı yaptık. G7 ülkeleri olarak Rusya’nın saldırıları durdurmaması halinde yeni, ağır yaptırım kararları alma konusunda hemfikiriz” dedi.


Almanya Başbakanı Schoz Putin’le görüştü: Üçüncü tur müzakereleri teyit etti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Alman Hükümeti Basın ve Enformasyon Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Almanya Başbakanı’nın Putin’e, operasyonları derhal sona erdirme ve çatışmaların olmadığı bölgelere insani yardımların ulaştırılmasını sağlama çağrısı yaptığı bildirildi. Putin’in ise görüşmede Almanya Başbakanı’na Rusya ve Ukrayna’dan heyetlerin hafta sonunda üçüncü tur görüşmeleri yapacağı bilgisini verdiği kaydedildi.


Ukrayna’da ölen sivillerin sayısı 331’e yükseldi

BM Rusya’nın Ukrayna’ya işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’da 331 sivilin öldüğünü, 675’inin de yaralandığını açıkladı. BM İnsan Hakları Konseyi’nden yapılan açıklamada, ölenlerden 19’unun çocuk olduğu belirtilerek gerçek ölü sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğu vurgulandı.  BM’den dün yapılan açıklamada ölen sivillerin sayısı 249 olarak açıklanmıştı.


‘Putin’in Ukrayna’da bir Suriye yaratmasına izin vermeyin’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, çevrim içi katıldığı NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda, çok geç olmadan ülkesine yardım edilmesini istedi. Kuleba, Twitter hesabından paylaştığı videoda, “Putin’in Ukrayna’yı Suriye’ye çevirmesine izin vermeyin. Savaşmaya hazırız, mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.


Ukrayna: Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki yangında çok sayıda kişi öldü

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’nın güneyindeki Zaporijya Nükleer Güç Santralini bombalaması sonucu çıkan yangında çok sayıda kişinin öldüğünü veya yaralandığını duyurdu.

Bakanlık, Facebook’ta yaptığı açıklamada, çalışanların Zaporijya tesisinin güvenli bir şekilde çalıştığından ve radyasyon seviyelerinin şu anda normal olduğundan emin olmak için izlediğini söyledi.

Ancak, güç ünitelerinin içindeki nükleer yakıtın soğutulması işlemi bozulursa, geniş çaplı radyoaktif hasar olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, “Devam eden bombardıman ve çatışmalar nedeniyle şu anda tesisin yakınındaki alanı tahliye edemeyen siviller de dahil olmak üzere binlerce insan bundan zarar görecek” denildi.

Bakanlık, Zaporijya ‘daki nükleer felaketin, Çernobil ve Fukuşima gibi nükleer santrallerde meydana gelen önceki kazalardan daha ağır olabileceği uyarısını yaptı.

Açıklamada, “Rusya, nükleer enerji sahasına bilinçli olarak silahlı bir saldırı gerçekleştirdi ve bu, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) içindeki tüm uluslararası anlaşmaları ihlal eden bir eylemdir” denildi.

Bakanlık; uluslararası güçlerden bölgenin güvenliğini sağlamak için Rus birliklerini bölgeden çıkmaya zorlanmasını istedi.


NATO: Ukrayna’daki çatışmanın bir parçası değiliz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dışişleri bakanlarının olağanüstü toplantısının ardından konuştu.

Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini “Avrupa’nın on yıllardır en ağır askeri saldırısı” olarak nitelendirdi.

NATO’nun bu çatışmada yer almadığını belirten Stoltenberg, “Biz bu çatışmanın bir parçası değiliz ve tırmanıp Ukrayna dışına yayılmamasını sağlama sorumluluğumuz var” dedi.

Stoltenberg, Rus güçlerinin daha ağır silahlar kullanması ve Ukrayna genelinde saldırılarına devam etmesinin beklendiğini, önümüzdeki günlerin “daha ​​kötü olacağı” uyarısında bulundu.

Rusya’ya tüm güçlerini Ukrayna’dan koşulsuz olarak çekmesi çağrısında bulunan Stoltenberg, NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Ukrayna üzerinde bir “uçuşa yasak bölge” konusunu görüştüklerini ancak NATO uçaklarının Ukrayna hava sahasında işlememesi konusunda anlaştıklarını söyledi.


Rusya oylamada yalnız kaldı: BM, Rusya’nın savaş suçunu inceleyecek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Rusya’nın Ukrayna işgalini çoğunluk oyla kınarken,  Rusya’nın savaş suçlarını inceleyecek uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısını da kabul etti.

Oylamada 32 ülke kararı destekledi, 13 ülke ise çekimser kaldı.

Rusya’ya destek veren ve karara karşı oy kullanan tek ülke Eritre oldu.

Daha önce Rusya’yı yalnız bırakmayan Çin, Ermenistan, Küba ve Venezuela gibi ülkeler bu oylamada çekimser kalmayı tercih etti.

Bu sonuç Moskova yönetimi için çok büyük bir yenilgi olarak yorumlandı.

Bu tür yüksek seviye bir soruşturma daha önce Suriye için başlatılmıştı.


Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu: Zaporijya’da radyoaktif sızıntı olmadı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu direktörü Rafael Grossi, Rus güçlerinin saldırısı sonucu kısa süreli yangın yaşanan  Zaporijya Nükleer Güç Santrali’yle ilgili açıklama yaptı.

Grossi’nin şu anda Rus güçlerinin kontrolünde bulunan santralle ilgili yaptığı kısa açıklama  şöyle:

Dün gece nükleer santral tesisinde bulunan bir başka binaya mermi isabet etti. Bu bina, nükleer reaktörlere bağlı değil. Çıkan yangın itfaiye tarafından söndürüldü. Santraldeki güvenlik sistemleri hasar görmedi ve radyoaktif madde salımı olmadı.


Rusya’dan ‘yalan haber’ düzenlemesi: 15 yıl hapis cezası verilecek

Rusya’da Ukrayna’daki savaşa ilişkin “yalan haber” yayanlara 15 yıla kadar hapis cezası öngören yasa tasarısı, parlamentonun alt kanadı Duma’da onaylandı.

Tasarıya göre, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal saldırısına ilişkin sahte haber yayanlara hapis ve para cezası verilmesi planlanıyor.

“Kasıtlı bir şekilde” sahte haber yayanlara 10 yıl hapis cezası verilmesi öngörülürken, söz konusu haberlerin “önemli sonuçlar” yaratması halinde cezanın süresi 15 yıla kadar çıkabilecek.

Sahte haberleri yayanlara, 5 milyon rubleye kadar para cezası da verilmesi planlanırken, tasarının yasalaşması için önce Federasyon Konseyi ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından onaylanması gerekiyor.


Rusya nükleer santralin denetimini ele geçirdi

Rusya’nın saldırıları nedeniyle Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’nde yangın çıktı. Güneş doğana kadar devam eden müdahaleler sonucunda itfaiyeciler yangını söndürmeyi başardı.

Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin santrali ele geçirdiğini duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova’yı “nükleer terör” yaratmakla suçladı.


Bir Estonya şirketine ait kargo gemisi, Ukrayna açıklarında patladı

Ukrayna açıklarındaki Estonya merkezli Vista Shipping Agency şirketine ait Panama bandıralı Helt adlı bir kargo gemisi, patladı.

Gemi patlamanın ardından batarken, gemideki altı mürettebatın Ukraynalı yetkililer tarafından kurtarıldığı açıklandı.

Gemi Odesa yakınlarındaki Çornomorsk kentindeki limanı terk ettikten sonra, birkaç gündür Ukrayna açıklarında demir atmış bir şekilde bekliyordu.

Patlamaya neyin neden olduğu henüz tespit edilemedi.

Ukrayna, Rus ordusunun amfibik çıkarma araçlarıyla, önemli bir liman kenti olan ve bir milyon nüfusa sahip Odesa’yı işgale hazırlandığını belirtiyor.


ABD Savunma Bakanlığı, Rusya ile özel bir telefon hattı kurdu

ABD Savunma Bakanlığı, “yanlış hesaplamaların, gerginliğin ve askeri vakaların önüne geçmek için” Rusya Savunma Bakanlığı ile özel bir telefon hattı kurulduğunu açıkladı.

Reuters’a konuşan bir kaynak, hattın 1 Mart itibarıyla hayata geçtiğini belirtti.

ABD ile Rusya daha önce Suriye savaşında da bu tür bir telefon hattı kurmuştu.


İngiltere Başbakanı: Putin’in pervasız eylemleri Avrupa’nın güvenliğini tehdit edebilir

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in pervasız eylemleri tüm Avrupa’nın güvenliğini doğrudan tehdit edebilir” dedi.

Zaporizhzhia nükleer santralinde çıkan yangının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vilidimir Zelenskiy ile telefonda görüşen Johnson, durumun endişe verici olduğunu söyledi ve Rusya’yı santral çevresindeki saldırıları durdurmaya çağırdı.